Dugovi za lijekove ponovno rekordnih 5,7 milijardi kuna

16. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Dugovi za lijekove ponovno rekordnih 5,7 milijardi kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Dugovi zdravstvenog sustava za isporučene lijekove krajem veljače ponovno će dosegnuti rekordnih 5,7 milijardi kuna iz listopada, od početka godine svaka peta bolnica prestala je s plaćanjem, a plaćen je tek svaki četvrti lijek, upozorili su u utorak predstavnici veledrogerija.

“Veledrogerije više ne mogu kreditirati državu, zato tražimo žurno podmirenje potraživanja u iznosu od dvije milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna za dugove ljekarni”, poručila je na konferenciji za novinare Diana Percač u ime Koorodinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP),

Članice te grupacije potražuju zaključno s 31. siječnja više od 3,972 milijardi kuna od bolnica i ljekarni. U odnosu na prosinac dug se povećao za više o 300 milijuna kuna ili 8,11 posto.

Zbog nastale nelikvidnosti dovedeno je u pitanje više od 2000 radnih mjesta i održivost više do 500 kompanija, koje finkcioniraju zahvaljujući kreditima koje podižu, rečeno je.

“Upućujemo apel državi da riješi ovaj lanac nelikvidnosti i da se isporučeni lijekovi plate. Početkom 2018. bolnice su bile dužne 2,2 milijarde, a sada su dužne 4,2 milijarde kuna te je udvostručen rok plaćanja ljekarnama”, kazala je Percač.

Podsjetila je kako se ova situacija događa samo tri mjeseca nakon rebalasna proračuna i zadnje sanacije od 2,4 milijarde kuna krajem prošle godine.

Dug u jednom mjesecu narastao 300 milijuna kuna

“Nalazimo se na točki pucanja. Dug je dosegnuo 5,77 milijardi kuna, kao u listopadu. U prosincu smo imali rekordan rast dugova bolnica, a sada se pridružio i HZZO s kašnjenjem plaćanja ljekarnama, pa je dug u jednom mjesecu narastao za 300 milijuna kuna”, upozorila je.

Predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar istaknuo je da lijekovi čine 20 posto potrošnje u zdravstvu, 80 posto je sve ostalo.

“Mnoge bolnice su napokon skinule maske i rekle da ne plaćaju lijekove jer su im limiti premali. Jasno je da se ne smije dirati prava pacijenata, to nitko ne bi htio, rješenje je racionalizacija sustava i povećanje davanja”, kaže Klobučar.

Predstavnici veledrogerija nisu željeli navoditi bolnice s najvišim dugom, no spomenuli su kako je jedan KBC u zadnijh šest mjeseci platio lijekove za samo jedan mjesec. O mjerama koje će zbog toga poduzeti prema bolnicama odlučit će svaka veledrogerija za sebe, rečeno je.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić ocijenio je kako bi zdravstveni sustav trebalo reformirati, no oni koji bi ga trebali reformirati ne doživljavaju nikakve probleme u hrvatskom zdravstvu.

“Oni se cijepe, dobivaju svoju uslugu, imaju svoje prijatelje i nemaju nikakvu potrebu kompromitirati svoj položaj. Tko je u čekaonicama? Ljudi s dna društva, oni su na listama, u čekaonicama, oni nemaju veze i dolaze na red za šest mjeseci, za godinu dana”, rekao je Zorić.

Ocijenio je da u zdravstvu vlada kaotično stanje, od upravljanja do provedbe. “Ako drug raste za 300 milijuna kuna, jasno je da nešto dubinski ne štima, jedino korjenita reforma može riješiti problem”, poručio je. (Hina)

Facebook Comments