U Dugoj Resi neće biti proglašeno stanje prirodne nepogode zbog poplave – štetu na kućama prijavila su 24 vlasnika i šteta ne iznosi 20 posto gradskog proračuna, rekli su Hini u Gradskoj upravi u ponedjeljak kad je Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta dostavljeno izvješće.

Zamjenica gradonačelnika Katarina Srakovčić izvijestila je i da poljoprivrednici i procjenitelji štete tek trebaju ući na travnjake i u kukuruzišta, što zbog blata još nije moguće, premda se voda povukla.

Štete na kućama u Zvečaju, Belavićima, Svetom Petru..

Znamo da 20 postotnu štetu u odnosu na proračun nemamo, ali znamo i da je stočarima ovaj otkos propao i da štetu imaju vlasnici najmanje 24 kuće, i to u Zvečaju, Belavićima, Svetom Petru, Mrežničkom Varošu (u ulicama dr. Ante Sarčevića i dr. Stjepana Radića), u Inzlu u samom centru Duge Rese, te u podrumima stambenih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića, te u Gornjem Mrzlom Polju”, rekla je Srakovčić.

Rijeka Mrežnica dosegnula je najviši vodostaj ikad pa je tako 16. svibnja u 23 sata na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje bio 459 centimetara, čime je za 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz veljače 2014., no Srakovčić je podsjetila da je u Dugoj Resi poplava bila i u svibnju 2019.

Kaže i da se poplave ondje “ciklički ponavljaju svakih četiri-pet godina i otprilike isti objekti poplave”, a sada je, ističe, razina bila veća, kao i štete.

“Problem je bio veći stoga što je nedavnim ekstremnim kišama prethodilo kišovito proljeće, pa su i svi potoci, rječice i tlo bili puni vode, te su polja, dvorišta i prometnice plavile i od oborinskih voda, a ne izravno od izlijevanja Mrežnice iz svog korita”, istaknula je.

Koliko su ovaj put bili ekstremni vodostaji, Srakovčić je ilustrirala činjenicom da se Mrežnica jedno vrijeme kretala unatrag, ne prema ušću, već prema izvoru, i izlijevala se iz korita.

Zbog visokog vodostaja Mrežnica se jedno vrijeme kretala unatrag 

U trenutku kada Kupa u Karlovcu više nije mogla prihvatiti doticaj Korane, Korana je jako rasla, pa onda ni Korana nije mogla prihvatiti dotok svoje pritoke Mrežnice, pojasnila je. U tim okolnostima, dodala je, Mrežnica na ušću u Koranu nije imala kamo, stajala je i rasla, te je u jednom trenutku imala čak i obrnuti smjer.

Za posljednje poplave, kako je izvijestila Srakovčić, na gradskoj infrastrukturi nije nastala šteta i nisu se otvorila nova klizišta, a štetu ima stadion u Zvečaju i DP Mrežnička kuća, ali i i Kamp Slapić na Mrežničkom Brigu, Otok ljubavi u Belavićima i drugi ugostiteljski objekti uz Mrežnicu, ali kaže da nitko od njih nije prijavio štetu, nego su odlučili sami to riješiti, a Kamp Slapić već prima goste.

“Jasno nam je da voda nije ušla samo u 24 kuće i da dio ljudi nije prijavio štetu, jer računaju na to da im je jednostavnije da sami obave renoviranje, pogotovo oni koji moraju obaviti samo isušivanje i krečenje”, rekla je Srakovčić. Ima i onih kojima je šteta velika pa je, kaže, jednoj je obitelji u Gornjem Mrzlom Polju u stanu bilo 80 centimetara vode i uništen im je sav namještaj i svi uređaji.

Premda nema uvjeta za proglašenje prirodne nepogode, Srakovčić kaže da se još pregovara s Karlovačkom županijom hoće li se financijski pomoći u saniranju šteta onima kojima je pomoć potrebna.