Državni vrh na 306. Sinjskoj alki

8. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Državni vrh na 306. Sinjskoj alki

Ivo Čagalj/PIXSELL


U Sinju se u nedjelju popodne trči 306. Sinjska alka, kojoj je, uz ostale, nazočan hrvatski državni vrha, predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj Alke, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika.

Sve okupljene uoči trke pozdravio je alkarski vojvoda Boško Ramljaka, koji je na toj dužnosti od 2018. godine.

U svečanom pozdravnom obraćanju alkarski vojvoda Ramljak pozdravio je okupljene predstavnike državnog vrha, predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Jandrokovića i ostale posjetitelje. Uputio je poruke o važnosti jedinstva u borbi protiv pošasti novoga doba, pandemije koronavirusa, istaknuvši kako po uzoru na naše pretke moramo dati sve od sebe kako bismo zaštitili živote svih naših ljudi.

“Okupili smo se danas da po 306. put našoj majci nebeskoj i pradjedovima u čast upriličimo jedinstvenu u svijetu Sinjsku alku, za zahvalu i trajan spomen čudotvornoj obrani Sinja protiv mnogobrojnog osmanlijskog neprijatelja 1715. godine”, rekao je Ramljak.

“Tada naši pradjedovi nisu oklijevali, bez razmišljanja su ustali u obranu krsta časnog i slobode zlatne. Po uzoru na njih, ni naše generacije nisu oklijevale: tisuće sinova sinjsko-cetinske krajine ustalo je i požrtvovno branilo domovinu od velikosrpske agresije”, dodao je.

Danas smo pred novim izazovom, istaknuo je alkarski vojvoda Ramljak: ovogodišnja se Alka po drugi puta održava u okolnostima borbe cijelog svijeta protiv neprijatelja čovječanstva pod imenom koronavirus. Pozvao je sve građane Hrvatske da se cijepe, te tako pridonesu stjecanju kolektivnog imuniteta i pomognu povratku na “staro normalno”.

“Sve vas koji me čujete pozivam i molim da se, kao naši preci, pokrenemo i napravimo sve što možemo ne samo da nam gledalište na idućoj 307. Alci bude puno, nego da zaštitimo živote svih naših starih i bolesnih, napravimo ono što je potrebno da počnemo ponovno normalno živjeti, cijepimo se svi koji možemo, kako bismo stekli kolektivni imunitet i vratili ono naše drago staro normalno”, poručio je Ramljak.

Dodao je kako je osim pandemije covida-19 najveći problem u Cetinskoj krajini depopulacija stanovništva.

Čestitao je Vladi premijera Andreja Plenkovića što se izborila za obilnu financijsku pomoć Republici Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju iz Europske unije, te izrazio nadu da će kvalitetno ulaganje toga novca u tom kraju ali i širom Hrvatske ne samo zaustaviti odlazak mladih iz domovine, nego i motivirati na povratak one koji su već otišli.

Upozorio je kako, iako je mladima novac važno sredstvo i preduvjet za normalan život, “svakako nije i nešto najvažnije”. “Njima je od svega novca važnije da ih se uvažava, da se poštuju njihovo znanje i vještine, da im se pokaže kako se na njih računa i da će dobiti kvalitetnu priliku, a ne da ih se odbacuje, gura sa strane i gleda neprijateljski kao konkurenciju”, ustvrdio je viteški vojvoda Ramljak.

Zbog toga je Viteško alkarsko društvo već pokrenulo proces “iskrenog pristupa i davanja šanse mladima i to u interesu budućnosti Alke, Sinja i Cetinske krajine”, rekao je, te poručio kako se nada da će i druge institucije slijediti takav pristup.

Proglasio je 306. Alkarsko nadmetanje otvorenim riječima: “Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštrili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu. Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi. Neka vam je sretno!”.

Zbog epidemioloških razlog ovogodišnja Sinjska alka se održava s ograničenim brojem posjetitelja. Kako su priopćili iz viteškog alkarskog društva, zbog epidemiološke situacije neće se održati ni tradicionalna Večer slavodobitnika.

Osvježenje u Vili Tripalo, zbog epidemiološke situacije, organizirano je samo za sudionike alkarske povorke, organizatora, goste i uzvanike, poručili su iz VAD-a.

U sklopu alkarskih svečanost u subotu je na natjecanju za Čoju pobijedio alkar Ivo Zorica, osvojivši osam punata, a u petak na natjecanju za Baru, pobijedio je alkar Tin Radanović, također sakupivši ukupno osam punata.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan se 700 hrvatskih vojnika iz Sinja, uz zagovor svoje zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, junački oduprlo višestruko brojnijem osmanlijskom osvajaču i uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

(Hina)