Ne bude li Vlada ispunila njihove zahtjeve, suci će nastaviti borbu za materijalni status (povećanje plaća sucima prvog stupnja za 600 eura) pred institucijama Europske unije, piše u petak Jutarnji list.

Ne popusti li Ministarstvo pravosuđa i uprave, obratit će se, najavila je sutkinja Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca, saborskom Odboru za pravosuđe i premijeru Andreju Plenkoviću. Ne bude li ni nakon toga pomaka, idu pred Sud Europske unije.

Nepoznato je, međutim, da su neki djelatnici iz pravosudnog sustava u Bruxellesu već pokrenuli postupak protiv Hrvatske. Tužitelji su još 2021. godine protiv Hrvatske pokrenuli postupak pred Europskom komisijom (EK).

Državu su prijavili za kršenje Direktiva 2003/88/EZ i 89/391/EEZ, kojima su propisana radna prava kojih se države članice trebaju držati. Postupak je još uvijek u tijeku i za sada je poznato samo to da je EK od Hrvatske tražila očitovanja.

– Temelj za prigovor je činjenica da nam je narušeno slobodno vrijeme i mogućnost odmora zbog dežurstava, čime se krši pravo EU, a osim toga i naš Zakon o radu. Pritužbama se isključivo ukazuje EK da Hrvatska postupa protivno pravu EU – kaže nam sugovornik iz DORH-a koji je dobro upućen u ovu temu.

Riječ je o tome da zamjenici državnih odvjetnika u kaznenim odjelima moraju dežurati izvan radnog vremena, a taj rad im se ne plaća kao prekovremeni, nego dobivaju mizerne naknade koje se nisu mijenjale od 2015. godine. Za pasivno dežurstvo (a ono znači da tužitelj mora biti kod kuće i pri telefonu) dobivaju radnim danom po satu 3,7 kuna neto, a neradnim 4,62 kune.

Od Europske komisije traži se isključivo utvrđivanje povrede prava na slobodno vrijeme, kaže naš sugovornik, navodeći da se isplate naknada za dežurstva na kojima su tužitelji u manjim državnim odvjetništvima takoreći stalno traže u sudskim postupcima koji su u tijeku pred našim sudovima, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.