Državni tajnik Hanžek: Svaka građevinska tvrtka ako dođe do raskida ugovora neće moći dvije godine participirat ni na jednom poslu

14. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Državni tajnik Hanžek: Svaka građevinska tvrtka ako dođe do raskida ugovora neće moći dvije godine participirat ni na jednom poslu


Nakon pritužbi nezadovoljnih vlasnika obiteljskih kuća na Banovini da se obnova obavlja nekvalitetno, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek u četvrtak je rekao kako je riječ o dvije-tri manje pritužbe, koje su riješene.

Istaknuo je kako su radovi koje su radile tvrtke, a koje su svoj posao odradile nesavjesno, u manjini.

“Od 617 kuća imali smo dvije, tri manje pritužbe koje smo riješili. Imamo 1.051 dovršenih projekta sa suglasnosti vlasnika. Svaka tvrtka koja će zbog nepristupanja poslu ili nekvalitetnog izvršenja posla, doći u situaciju raskida ugovora, neće više moći, dvije godine po Zakonu o javnoj nabavi, participirat ni na jednom poslu”, naveo je u priopćenju državni tajnik Hanžek, koji je danas bio u Sisku.

Ponovio je da se stradalnici koji imaju pritužbe, mogu javiti na Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zbog toga je otvoren i centar Ureda za obnovu u Petrinji, na Trgu Stjepana Radića 8, a informacije se mogu dobiti i na brojeve telefona 044/555-292 ili 044/555-298.

Hanžek kaže kako je javna nabava stvar povjerenja i stvar profesionalnog odnosa.

“Mi smo u situaciji da dvije tvrtke već preko mjesec dana pokušavamo uvesti u posao. Očito nemaju radnika i bit ćemo prisiljeni primijeniti malo restriktivniju odredbu javne nabave i raskidati ugovore. Isto tako imamo i tvrtke koje nekvalitetno odrađuju svoj posao. Zato je pri sklapanju svakog ugovora bitna i suglasnost vlasnika”, rekao je,

“Kašnjenja također ima”, dodaje Hanžek, “stoga ćemo primjenjivati i negativne reference i penale kao i sve odredbe koje možemo koristiti da se takve tvrtke više ne javljaju na posao, odnosno da svima pokažemo kako vlasnicima tako i samom graditeljskom sektoru da moraju vrlo ozbiljno pristupati. Tu smo da kontroliramo sve procese.

Državni tajnik podsjetio je da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi šest programa obnove na potresom stradalom području. To su nekonstrukcijska i konstrukcijska obnova, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zamjenskih stambenih zgrada, izrada projekta za cjelovitu obnovu središta Petrinje te kupnja postojećih stambenih jedinica odnosno obiteljskih kuća koje se ne koriste, kao i što brže rješenje problema korisnika kontejnera.

Do sada je zaprimljeno sveukupno 7.432 zahtjeva. Na području Sisačko – moslavačke županije 6.788, Karlovačke županije 479 i Zagrebačke 165 zahtjeva.

Operativni koordinatori potpisali su 21 ugovor s pet tvrtki, projektanti koji vode nadzor ostvarili su 85 ugovora s 30 tvrtki, a aktivnih izvođača radova na terenu ima 39, s kojima je potpisano 82 ugovora.

Broj kuća u programu koje su raspoređene projektantima je 3.006, izrađeno je 1.051 elaborata.

Prema posljednjim informacijama u rad je uvedeno 704 izvoditelja a završeno je 617 kuća.

(Hina)


[ssba]