Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak da će Vlada RH i premijer Andrej Plenković proučiti poziv predsjednika republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

”Sigurno je da će Vlada i premijer proučiti poziv i odgovoriti na način da se poštuju državne institucije”, odgovorio je Božinović na upit postoje li razlozi za sazivanjem te sjednice.

Milanović je dopisom u srijedu predložio premijeru da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Predsjednik je premijera upozorio da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom”, priopćio je ranije Ured predsjednika.

Božinović se dotaknuo i vladinog prijedloga o izmjeni Zakona o vladi RH kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a kojeg je predsjednik Milanović ocijenio opasnim.

”Podsjetit ću da je ta odredba dio programa HDZ-a s kojim je HDZ ostvario izbornu pobjedu. Sve što radimo je u skladu s onime što smo obećali hrvatskim građanima. Odredbom podižemo standard protiv bilo kakvim nedopuštenih radnji na višu razinu”, kazao je Božinović nazočivši u petak primopredaji policijskih motocikala nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Božinović je prokomentirao i ocjenu Hrvatske liječničke komore o štetnosti inzistiranja MUP-a da kroz zakonske izmjene uvede liječnicima obvezu prijavljivanja MUP-u pacijenata koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja ili nekog lijeka.

”Sigurno je da se prava pacijenata neće ugroziti, a intencija zakona je podizanje razine sigurnosti upravljanja motornim vozilima. MUP ne zanima odnos pacijenata i liječnika, već ga zanima je li osoba u stanju sudjelovati u prometu, a da pritom ne ugrožava sebe i druge”, rekao je Božinović.

Do ljeta stižu 522 policijske ‘octavije’, nabavljaju brodove i helikoptere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će MUP do ljeta nabaviti 522 novih škoda octavija kojim će se zamijeniti dosadašnja policijska vozila, a očekuje se i nabava novih policijskih brodova i presretača te dva višenamjenskih helikoptera.

”Natječaj za nove policijske automobile je proveden po svim pravilima struke, a policijski službenici se zasigurno neće buniti jer imaju dobra iskustva s tim modelima”, kazao je Božinović u petak nazočivši primopredaji 31 policijskog motocikla marke BMW nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa po cijeni od 5,7 milijuna kuna.

Božinović je najavio da je u tijeku nabava novih policijskih brodova i policijskih presretača, a uskoro se očekuje i završetak natječaja za dva višenamjenska helikoptera za policiju.

”Puno smo uložili, a s tim entuzijazmom idemo u opremanje hrvatske policije koja je po svojim rezultatima u samom vrhu europskih policija. Hrvatska policija pritom mora biti pri vrhu i u opremi kojom podižemo profesionalni, ali i životni standard”, kazao je.

Ministar je rekao da je u petak nazočio potpisivanju novog kolektivnog ugovora kojim će se policijskim službenicima povećati osnovica za četiri posto. Dodao je i da se povećavaju sredstva za sistematske preglede, troškove prijevoza i različito tretiranje radnog vremena.

”Nabavljamo uz pomoć europskih fondova pri čemu smo se pokazali kao učinkovito Ministarstvo. Naše nabave su takve da policija može biti zadovoljna”, ocijenio je Božinović.