U Novoj Gradiški u subotu je održana  godišnja izborna skupština  Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, na kojoj je za predsjednika izabran svinjogojac Dalibor Vrček. iz Varaždinske županije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Izbornoj skupštini tog uzgojnog udruženja važnog za hrvatsko stočarstvo, nazočili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima i djelatnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). te predstavnici regionalne i lokalne samouprave, akademske zajednice te članovi svinjogojskih udruženja iz Hrvatske.

„Bilo mi je važno danas biti ovdje i dati osobnu podršku hrvatskim svinjogojcima. U proteklom je razdoblju uslijed pandemije COVID-19, poremećaja povezanih s afričkom svinjskom kugom te porastom cijena stočne hrane za sektor svinjogojstva bilo osigurano 30 milijuna kuna pomoći, a ovoga tjedna je Europska komisija odobrila program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijuna kuna pomoći, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača”, izjavila je ministrica poljoprivrede Vučković.

Uz to, dodala je, svinjogojskom sektoru će trajno pomoći povećanje sredstava za dobrobit životinja, kao i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama.

Ministrica Vučković naglasila je kako je na traženje Hrvatske povećana gornja granica potpora unutar produženog Privremenog okvira za mjere državnih potpora, čime se proizvođačima daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje.

Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih sedam županijskih udruga vlasnika i uzgajivača svinja, čiji su članovi istaknuti stručnjaci iz selekcije, uzgoja i tova.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede 2019. godine priznat je kao uzgojno udruženje za bavljenje uzgojem domaćih životinja s namjerom stvaranja uzgojno valjanih svinja na razdoblje od deset godina, a odobreni su im uzgojni programi za pasmine pietren, durok, landras, veliki jorkšir, te križanke veliki jorkšir x landras i križanke landras x veliki jorkšir.

Novoizabrani predsjednik Udruge Dalibor Vrček zahvalio je kolegama na ukazanom povjerenju.

“Dobro poznajem biznis u stočarstvu i svinjogojstvu i želja mi je da svi skupa razmišljamo korak dalje od primarne djelatnosti, u smjeru ulaganja u proizvodnju hrane i prerade, koja su razvojna i profitabilna za hrvatsko svinjogojstvo”, rekao je.

Dalibor Vrček vlasnik je OPG-a Vrček u Črncu Biškupečkom u blizini Varaždina, a njegova moderna svinjska farma u uzgoju koristi princip samoodrživosti. (Hina)