Članice Saveza Alpe – Jadran s više od 1,5 milijuna kn pomažu žrtvama potresa

14. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Članice Saveza Alpe – Jadran s više od 1,5 milijuna kn pomažu žrtvama potresa


Članice Saveza Alpe – Jadran iz Hrvatske i Austrije s više od 1,5 milijuna kuna pomažu žrtvama razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije, priopćili su u četvrtak iz Varaždinske županije.

Savezom trenutno predsjeda varaždinski župan Radimir Čačić koji ističe da su ovim izrazom solidarnosti članice Saveza Alpe-Jadran ponovo pokazale svrhu postojanja te organizacije.

„To je tijekom više od 40 godina prvenstveno razvoj dobrosusjedskih odnosa i poticanje suradnje među građanima. Ta suradnja podrazumijeva brzu reakciju i pružanje konkretne pomoći u teškim situacijama, kao što je bila ova prirodna katastrofa”, rekao je Čačić, zahvalivši uime Saveza svim članicama, njihovim građanima i operativnim snagama na pruženoj pomoći.

Inače, Varaždinska županija je Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Petrinji donirala 250.000 kuna, Primorsko-goranska županija 400.000 kuna, a Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija po 200.000 kuna. Istarska i Međimurska županija pomoć su slale u novcu i materijalnim donacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Osim toga, Hrvatske članice su na raspolaganje stavile i interventne sustave operativnih snaga te koordiniraju prihvat humanitarne pomoći i potrebne opreme.

Tko brzo pomaže, pomaže dvostruko

Austrijske članice Saveza – Koruška, Gradišće i Štajerska namijenile su svaka po 20.000 eura za pomoć stradalima u razornom potresu. Pomoć od ukupno 60.000 eura rezultat je zajedničke inicijative zemaljskog poglavara Koruške Petera Kaisera i njegovih kolega, Hansa Petera Doskozila iz Gradišća te Hermanna Schützenhöfera iz Štajerske, ističe se u priopćenju.

Kaiser je istaknuo da kao susjedi i prijatelji žele pružiti direktnu i brzu pomoć ljudima pogođenim katastrofalnim potresom, a Doskozil dodao da su Gradišćanski Hrvati u mislima sa žrtvama i njihovim obiteljima, dok je Schützenhöfer naglasio da onaj tko brzo pomaže, pomaže dvostruko.

Savez Alpe-Jadran, pravni je slijednik nekadašnje Radne zajednice Alpe-Jadran, koja je tijekom više od četiri desetljeća postala svojevrstan zaštitni znak za suradnju i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava u alpsko-jadranskom području, te uključivanju u procese europske suradnje i europskih integracija, te stvaranje i očuvanje srednjoeuropskog identiteta. (Hina)

Facebook Comments