Cijeloj EU prijeti poskupljenje plina, nafte; Ministar se nada da će sve samo od sebe proći

12. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Cijeloj EU prijeti poskupljenje plina, nafte; Ministar se nada da će sve samo od sebe proći

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL


Cijena nafte dosegla je najveću razinu u zadnje četiri godine, što se najbolje vidi na cijeni dizela. Gorivo koje pokreće većinu automobila, kamiona i brodova, prešlo je cijenu od 11 kuna po litri. A tu ćete cijenu platiti ne samo na benzinskoj crpki, nego i u svakom proizvodu što ga je netko dovezao do vašeg dućana.

Kako nevolja nikad ne stiže sama, već neko vrijeme raste i cijena plina, a po svemu sudeći, rast će sve više. Ne događa se to samo Hrvatskoj, nego u cijeloj Europskoj uniji, ali u Hrvatskoj se zbog niskih plaća taj udar najviše osjeti.

Usprkos tome, hrvatska vlada za sada nema nikakav plan kako da ublaži energetski šok. Ministar energetike Tomislav Ćorić nada se da će to nekako sve samo od sebe proći. Hrvati su sve svjesniji da će posjet benzinskim pumpama uskoro biti još skuplji luksuz.

“Zasad još funkcioniramo. Ako ne, onda ćemo se riješiti jednog auta, pa ćemo vidjeti valjda i to neće ići u nedogled”, veli Saša Tarle iz Zagreba.

Ivana Čačić kaže:

“Sipat u auto moram kolika god cijena bila, treba mi ne mogu ga se riješiti.”

>>NOVI UDAR Od ponoći još jedno veliko poskupljenje goriva – Prigorski.hr

Od ponoći su u Hrvatskoj cijene znatno porasle. Litra dizela porasla je sa 11,02 kuna na 11,40 kuna. Benzin je poskupio za 30 lipa. I ne samo to, prema istraživanju portala Global petrol prices najlakše se može dočarati koliko je hrvatska prosječna plaća manja u odnosu na ostatak EU-a kroz benzin.