Četiri novooboljela od koronavirusa u Splitu

23. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Četiri novooboljela od koronavirusa u Splitu

foto: pixabay


Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri novooboljela od koronavirusa i sada ih je ukupno 14,  od kojih je osam u Splitu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik županijskog  Stožera civilne zaštite Luka Brčić.

Trenutačno je u karanteni u toj županiji 51-na osoba od kojih su 31 državljani Hrvatske. dodao je. “Zahvaljujem Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) što se jutros angažirala te smo u Spaladium areni namjestili i opremili 200 kreveta kao rezervni smještaj za blaže oboljele”, rekao je Brčić.

Pozvao je da se ne širi panika u javnosti i lažne vijesti.

Podsjetio je da su da su tržnice zatvorene ali, istaknuo je, ljekarne te prodavaonice kruha i mlijeka i ostalih prehrambenih artikala mogu i dalje raditi, bilo da se nalaze neposredno uz tržnicu ili na njoj. Brčić je najavio da će za nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti dovoljno zaštitnih maski.

Objasnio je da je županijski Stožer civilne zaštite, koordinirano s Nacionalnim stožerom CZ, u nabavci maski i ostalih antivirusnih kompleta bio orijentiran da je “najnužnije, najpotrebnije opskrbiti zdravstvene ustanove i zdravstvene djelatnikei to se i dalje čini.”

“Splitska ustanova DES i tvrtka Galeb iz Omiša ubrzano rade na proizvodnji zaštitnih maski i ostalih  sredstava koja će nas štiti od ove nepogode i već za nekoliko dana imat ćemo  dovoljan broj maski na području Splitsko-dalmatinske županije, ” poručio je Brčić.

Objasnio je da oni koji su upućeni u mjesta izvan svog boravišta i stanovanja zbog medicinskih razloga mogu doći do svoje zdravstvene skrbi i liječnika te je potrebno da imaju medicinske nalaze.

Svi oni na koje se ne odnose odredbe o zabrani odlaska iz mjesta prebivališta i stanovanja u drugo mjesto, kao što su, primjerice, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, novinari – preko Stožera Splitsko-dalmatinske županije dobit će  propusnicu”, kazao je Brčić
Dodao je da se građevinski radovi mogu odvijati, ali svi oni koji izvode takve radove moraju se strogo pridržavati odredbi i naputaka Stožera s nacionalne, županijske, gradske i općinske razine,

“Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije tiskao je mnogo letaka upravo da bi ljudima sugerirali kako se ponašati   Nitko – bilo pojedinac, bilo vlasnik, upravitelj tvrtke ili institucije – nije aboliran od odgovornosti,” poručio je Brčić.

(Hina)

Facebook Comments