Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet danas je obilježila 30. godišnjicu .hr domene, vršne internetske domene Republike Hrvatske te predstavila svoje projekte digitalizacije obrazovnoga sustava ukupno vrijedne više od 330 milijuna eura.

Vršna nacionalna domena jedan je od elemenata nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države, rečeno je na predstavljanju na kojemu su Carnetovi čelnici podsjetili da formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započinje 27. veljače 1993. godine, kada je međunarodna organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) potvrdila korištenje nove vršne .hr domene.

“U proteklih 30 godina došli smo do brojke od gotovo 125 tisuća .hr domena, izgradili smo infrastrukturu, brinemo o sigurnosti nacionalnog domenskog prostora i korisnika .hr domena, pratimo i usklađujemo se s međunarodnim smjerovima razvoja domena te potrebama digitalnoga svijeta. Danas možemo s ponosom reći kako je naša nacionalna domena jedna od najsigurnijih i najpouzdanijih u Europskoj uniji te snažno doprinosi identitetu naše zemlje u digitalnom svijetu”, rekao je ravnatelj Carneta Hrvoje Puljiz.

Usto, Hrvatska je jedina europska zemlja u kojoj pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu registrirati po jednu nacionalnu domenu potpuno besplatno. Svaki građanin Hrvatske može besplatno registrirati .from.hr domenu.

Carnet, kako je rečeno, projektima kojima upravlja i u kojima sudjeluje doprinosi digitalizaciji upisa u odgojno-obrazovne ustanove, praćenju polaznika tijekom cijelog procesa obrazovanja, digitalnoj preobrazbi nastavnih i poslovnih procesa u osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju, kao i razvoju računalnih mreža.

Ukupna vrijednost tih projekata veća je od 330 milijuna eura, a oni obuhvaćaju javne vrtiće, osnovne i srednje škole, centre za odgoj i obrazovanje, kao i javna visoka učilišta, s više od milijun  korisnika – djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu, učenika, studenata i roditelja.

Brojni projekti u obrazovanju i znanosti

Carnetov projekt e-Škole, vrijedan je 212 milijuna eura, a svojevrstan nastavak e-Škola je projekt BrAin vrijedan 15 milijuna eura. Projekt Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND, vrijedan je 3,5 milijuna eura, a njime Carnet nastoji poboljšati obrazovanje djece s teškoćama u razvoju osiguravanjem pristupa digitalnim asistivnim tehnologijama, kao i adekvatnom i učinkovitom korištenju tih tehnologija u obrazovnim aktivnostima.

Carnet sudjeluje i u projektu e-Upisi. Tijekom 2022. provedeni su e-upisi u vrtiće, a u funkciju je stavljen novi sustav upisa u srednje škole. Ove godine provodi pilot projekt e-upisa učenika u osnovne škole u Zadarskoj županiji. Nastavak ovoga projekta je osam milijuna eura vrijedan projekt Cjelovita informatizacija sustava odgoja i obrazovanja.

Do kraja 2025. Carnet planira provesti projekt e-Sveučilišta s ciljem digitalne preobrazbe visokog obrazovanja u Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture i uvođenjem digitalnih nastavnih alata. Riječ je o jednom od najvećih projekata u području visokog obrazovanja u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 84 milijuna eura, koji se financira u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Krajem prošle godine Carnet je postao nositelj uvođenja eksperimentalne kvantne komunikacijske infrastrukture kojim će Hrvatska doprinijeti izgradnji europske kvantne komunikacijske infrastrukture. Cilj projekta CroQCI, vrijednog 10 milijuna eura, jest uspostaviti eksperimentalnu mrežnu infrastrukturu koja će kriptirati promet na razini fotona i postaviti temelje za razvoj vrlo sigurne komunikacijske mreže visokih performansi.