Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o migracijama u gradovima, Samobor, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i Sveta Nedjelja na listi su gradova s najvećim brojem doseljenih stanovnika u odnosu na odseljene. Dugo Selo je i pri vrhu liste gradova s najvećim migracijskim saldom u postocima. Ono što je zajedničko ovim gradovima jest da na vlasti imaju gradonačelnika ili gradonačelnicu iz stranke Fokus.

Što to ovi gradovi rade drugačije? Stvaraju inkluzivno okruženje u kojem se osluškuju želje i potrebe građana, a s poduzetnicima se redovno razgovara kako bi se politike grada prilagodile njima, umjesto da ih se konstantno opterećuje novim nametima.

Tako Sveta Nedelja, koju vodi Dario Zurovec, zbog nulte stope prireza i poreza na potrošnju već niz godina nosi titulu najboljeg grada za gospodarstvo. Ovo je prepoznao veliki broj kompanija, njih čak 900, a među njima je i tvrtka Rimac automobili, koja na prostoru grada Svete Nedelje gradi i svoj novi kampus. Njima susjedni Samobor nadaleko je poznat kao jedan od najugodnijih gradova za život.

Zagreb: U dvorani Algebre održana je konferencija Poduzetnički mindset

Pod vodstvom nove Fokusove gradonačelnice Petre Škrobot, grad je maksimalno usmjeren na iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, a nizom mjera populacijske politike nastoji se motivirati mlade obitelji da ostanu u Samoboru, što uključuje i nedavno dodijeljenih 11 milijuna eura iz europskih sredstava za nadogradnju vrtića.

Na istoku Zagrebačke županije, Dugo Selo je već godinama jedan od rijetkih gradova u državi s pozitivnim prirodnim prirastom. U gradu kojeg vodi gradonačelnik Nenad Panian iz sredstava NPOO-a grade se dva nova vrtića, a od niza infrastrukturnih projekata koji se planiraju, radi se i novi Centar izvrsnosti za robotiku vrijedan 9 milijuna kuna. Njihov sjeverni susjed Sveti Ivan Zelina, kojeg vodi Hrvoje Košćec, također posvećuje veliku pažnju brizi za mlade obitelji, a grad je prepoznat i kao veliki potencijal za investitore, pa su tako u posljednjih godinu dana izgrađena čak tri nova trgovačka centra, a samo u posljednjem koji je otvoren- City Parku Zelina, otvoreno je i više od 100 novih radnih mjesta.

„Ovakve sjajne vijesti ni najmanje ne čude, jer svi gradovi i općine u kojima je na vlasti Fokus usmjerene su na dobrobit svojih građana, a ne na dobivanje glasova na idućim izborima. Imamo i primjer općine Križ gdje je naš načelnik Magdić privukao milijardu kuna privatnih investicija. Ne mogu ne primijetiti da gradovi u kojima smo mi na vlasti imaju rast broja stanovnika, a na razini države u posljednjih deset godina izgubili smo 10% stanovnika. Pozivamo građane da na idućim izborima izaberu onu opciju koja neće gušiti gospodarstvo i koja neće širiti beznađe skandaloznim korupcijskim aferama. Mi smo spremni preuzeti odgovornost na način na koji to svaki dan činimo na lokalnoj razini.“, izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.