Branko Hrg: Trgovački lanci moraju imati barem 60 posto domaćih proizvoda

3. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Branko Hrg: Trgovački lanci moraju imati barem 60 posto domaćih proizvoda


Saborski zastupnik Branko Hrg (HDS) naglasio je današnjoj sjednici Sabora kako se u okviru novih Vladinih mjera pomaže gospodarstvu.

– Okretanje prema poduzetnicima i zaposlenima nema nikakvu alternativu kada govorimo o sredstvima koja se oslobađaju, koje država vraća svojim građanima i poduzetnicima. Sama europska politika je usmjerena na očuvanje radnih mjesta i spašavanju poduzetnika, u okviru kojeg je predviđen budžet od 100 milijardi eura – rekao je Hrg i upozorio da ova kriza podsjeća da se treba vratiti proizvodnji domaće hrane, najvažnijoj proizvodnji jer bez hrane se ne može živjeti.

– Sad svaka država prvenstveno brine o svojem stanovništvu. Uvjet hotelima i restoranima, kojima je smanjen PDV s 25 na 13 posto moraju imati barem 60% hrvatskih prehrambenih proizvoda u svojoj ponudi. Kada već imaju navedenu olakšicu, neka kupuju domaće.

Isto treba uvesti za trgovačke lance i obvezati ih da moraju imati bar 60 posto hrvatskih proizvoda u svojem asortimanu – poručio je.

Naglasio je da se trebamo usmjeriti na budućnost, na ono što nas čeka kada ova kriza završi i na načine pokretanja gospodarstva. Istaknuo je da bez javnih investicija i bez korištenja javnog novca, oporavak ne bi bio moguć.

Predložio je i ubrzavanje procesa javne nabave s ciljem da više naših poslodavaca dobiva poslove na javnim nabavama, jer je ovo vrijeme kada trebamo štititi vlastite interese.

-Zajedništvo u ovom trenu svima treba biti prioritet, podrška i potpora ljudima koji se dnevno oči u oči bore s ovom krizom na čelu s premijerom Plenkovićem – zaključio je Hrg.

Facebook Comments