Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je za 53-godišnjaka, kod kojega je pronađen arsenal oružja uz fotografije sadašnjih i bivših dužnosnika te niza javnih osoba, rekao kako mu u smislu kontakata i podrške nisu strane druge osobe ili grupacije.

“U ovom trenutku ne bi izlazio s detaljima, no činjenica je da se radi o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni neke druge osobe ili grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata i podrške”, rekao je Božinović u Valbandonu kraj Pule.

Novinarima je time komentirao slučaj Dražena Koštana kojeg zagrebačko tužiteljstvo sumnjiči za nedjelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, a čiji su postupci navodno motivirani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za poticanje na terorizam.

Koštan je optužen da je od siječnja 2020. do ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti i propisanim mjerama zaštite od covida-19, “postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske”.

U Hrvatskoj popriličan broj skrivenog oružja

Na novinarsko pitanje koliko u Hrvatskoj ima skrivenog oružja, Božinović je odgovorio kako postoji priličan broj skrivenog oružja jer smo država koja je izašla iz rata, doduše prije više od 22 godine ukoliko računamo i mirnu reintegraciju.

“Dosta je tog oružja ostalo u privatnim rukama, a ono što mi kao policija radimo je naša javna kampanja u sklopu koje pozivamo građane, koji imaju neregistrirano oružje, da ga vrate bez ikakvih sankcija i posljedica i da jednostavno pozovu policijske službenike da dođu i preuzmu to oružje kako bi se s njim postupilo u skladu sa zakonom”, kazao je.

I ovom je prilikom pozvao građane da, ako posjeduju neprijavljeno oružje, predaju ga policiji.

“Ništa im se neće dogoditi ukoliko ga vrate i prijave policiji. Mislim da u Hrvatskoj nitko ne mora posjedovati naoružanje, osim onih koji se bave lovom”, poručio je Božinović.

Božinović: Naći balans između policijske zaštite granice i pomoći ranjivim skupinama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak se u Valbandonu sastao s njemačkim veleposlanikom Christianom Hellbachom te nazočio vježbi zaštite granice uz poštivanje ljudskih prava, nužnim ocijenivši balans između takvog policijskog posla i pomoći ranjivim skupinama.

Božinović je istaknuo kako je ova vježba polaznika obuke, na temu “Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava”, zajednički projekt hrvatske i njemačke policije, a zadaća joj je odnos prema ranjivim skupinama na koje policajci nailaze u svakodnevnom radu.

“Tu je od iznimne važnosti pronaći jedan pravi balans između onoga što je temeljni posao policije, odnosno zaštita granice, ali i pomoć ranjivim skupinama gdje nerijetko ima djece, žena i trudnica”, dodao je.

Naglasio je kako je hrvatska policija u brojnim prilikama pokazala tu svoju humanu crtu, spašavajući ljude koji su se zatekli i u minskim poljima kojih nažalost ima u graničnom pojasu, prije svega prema BiH, a u njihovom kretanju prema dubini teritorija Europske unije.

“Hrvatska granična policija, ali i drugi rodovi policije su u posljednjih nekoliko godina konstantno na edukacijama koje pokrivaju sve situacije s kojima se policijski službenici mogu susresti u svakodnevnom radu, a naročito smo ponosni na činjenicu što je ta kvaliteta prepoznata u europskim institucijama”, ustvrdio je Božinović.

Kompenzacijske mjere kao nova linija policijskog rada

Napomenuo je kako će ulaskom u Schengen granična policija dodatno ojačati za nekih tisuću pripadnika koji će biti razmješteni u tzv. kompenzacijske mjere, odnosno utvrđivanje statusa boravka osoba koje će na temelju analize rizika policajci kontaktirati i po potrebi zaustavljati na hrvatskim cestama.

To je, istaknuo je, i dio europskog i Schengenskog akija, pa se ovih dana započelo s edukacijom policajaca na graničnim prijelazima jer će najveći dio njih, oko 700, raditi upravo na spomenutim kompenzacijskim mjerama, što je nova linija rada hrvatske policije.

“Sve to u očekivanju onoga čemu se svi nadamo, a to je da Hrvatska 1. siječnja postane punopravna članica Schengenskog prostora”, zaključio je Božinović.

Zadovoljstvo vježbom iskazao je i veleposlanik Hellbach, poručivši kako su zajedništvo u tim projektima i vježbe od iznimne važnosti.