Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je izrazio solidarnost s poljskim narodom te uputio sućut obiteljima poginulih, ističući da pad projektila na Poljsku zahtijeva jedinstven pristup saveznika.

”U kontaktu smo sa saveznicima i pažljivo se prati situacija. Ovaj događaj sigurno ima sigurnosne implikacije i zahtijeva jedinstven pristup saveznika”, kazao je Božinović naglasivši da će Hrvatska nastaviti pružati podršku Ukrajini i njezinom narodu.

Božinović je ocijenio da je pad projektila na Poljsku negativni aspekt ruske invazije na Ukrajinu i da je u ovom trenutku najvažnije utvrditi sve činjenice do kojih je moguće doći.

Raketa je u utorak pala na selo Przewodow, uz ukrajinsku granicu na jugoistoku Poljske, a još nije poznato odakle je ispaljena.

Upitan je li ikad utvrđeno što je bilo s dronom koji je u ožujku ove godine pao u blizini studentskog doma na zagrebačkom Jarunu, Božinović je odgovorio da su nadležne institucije izvijestile javnost o svemu što je dotad bilo utvrđeno.

”Ja sigurno nisam adresa koja može javno iznositi neke nove činjenice. Ukoliko ih bude i kad procijene oni koji vode to istraživanje, onda će upoznati javnost”, nadodao je.

Pripreme za ulazak u šengenski prostor

Božinović se osvrnuo i na pripreme Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za skorašnji ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

”MUP u svim linijama rada već više od pet godina vrlo intenzivno radi na ispunjavanju uvjeta za šengen i prilagođavanju cjelokupnog sustava za tu novu činjenicu. Sada je bitno dočekati 8. prosinca kada će Vijeće ministara unutarnjih poslova EU donijeti konačnu odluku”, rekao je.

Ministar je istaknuo da je u sklopu priprema za ulazak u šengenski prostor nužno donijeti uredbu o unutarnjem ustroju MUP-a koji je, kako je naglasio, jedan od većih zahvata unutarnje reorganizacije resornog ministarstva.

”S ukidanjem graničnih formalnosti prema nama susjednim članicama šengenskog prostora naš posao se mijenja. Uvodi se jedna nova linija rada, tzv. kompenzacijske mjere gdje će se kontrola provoditi na autocestama i unutrašnjim dijelovima Hrvatske, gdje će se provoditi kontrola onih vozila za koje policajci ocijene da to treba učiniti”, kazao je.

”Siguran sam da ćemo biti potpuno spremni”, zaključio je Božinović.