Uoči večerašnjeg svečanog otvorenja Pelješkog mosta, na njegovoj južnoj strani kod mjesta Brijesta u tijeku je bogat kulturno-zabavni program, a nastupima plesačkih i pjevačkih skupina te kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske nazoče brojni mještani i turisti.

Program je započeo budnicom u 8 sati, nakon čega je održana utrka s više stotina trkačica i trkača preko Pelješkog mosta dugog 2404 metara.

Za podne je najavljen početak maratona lađa iz Konavala do Brijesta i nazad.

Mještani i turisti imaju priliku prošetati mostom s južne strane do prvog stupa petstotinjak metara od početka.

U programu nastupaju brojna plesna i kulturno-umjetnička društva, a posebno je zapažen nastup muškog pjevačkog društva iz slavonskih Gundinaca koji su svoj program pjesama domoljubnog karaktera umjesto na natkrivenoj pozornici izveli na samom mostu.

U samoj Brijesti, mjestašcu s manje od 100 stanovnika, glavna fešta očekuje se u 22 sata uz nastup grupe Magazin.

Atmosfera je svečana i vesela, većih gužvi nema, a angažiran je dostatan broj policajaca i zaštitara.

Na mostu je spremna impozantna pirotehnika te se očekuje atraktivan vatromet nakon večerašnjeg svečanog otvaranja kojem će, među ostalima, nazočiti i najviši državni dužnosnici.

Građani će vatromet moći pratiti s obje strane Pelješkog mosta te na trajektu i brojnim brodicama usidrenim u Brijestoj.

Središnja svečanost otvorenja predviđena je za 20,15 sati, uz glazbeno-scenski spektakl s prigodnim govorima premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i drugih, a okupljenima bi se trebao obratiti putem video poruke i kineski premijer.

Iza 21 sat očekuje se blagoslov nakon kojega bi Pelješki most, kojim će bez međudržavne granice biti povezan krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje, biti pušten u promet.