Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je nagradu Hanno R. Ellenbogen za 2021., za izvanredan doprinos u razvoju građanskog društva, a njezin je novčani dio proslijedio civilnim organizacijama – Documenti iz Hrvatske te Fondu za humanitarno pravo iz Srbije.

Nagrada mu je je dodijeljena jučer na svečanosti u Leipzigu, a na priznanju su, uz Josipovića, zahvalile Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću te Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

U obrazloženju nagrade stoji, priopćila je u srijedu Documenta, da se Josipoviću odaje priznanje za njegov rad na poziciji hrvatskog predsjednika (od 2010. do 2015. godine), njegovu mirovnu inicijativu za poslijeratno pomirenje na području bivše Jugoslavije, borbu protiv korupcije, kao i za skladateljski rad.

Ova se nagrada dodjeljuje od 2000., a među dosadašnjim laureatima bili su i Vladimir Ashkenazy (2000.), Madeleine Albright (2002.), Vaclav Havel (2003.), rumunjski kralj Michael I. (2004.), 14. Dalaj Lama (2009.) i predsjednik Kolumbije Andrés Pastrana (2013).

Posebnost joj je da dobitnici njezin novčani dio od 10.000 eura prosljeđuju civilnim organizacija ili mlađim osobama, tzv. sekundarnim dobitnicima.

Josipović je predložio Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću i Fond za humanitarno pravo “zbog njihovog rada na dokumentiranju sudbine žrtava rata i zagovaranju inicijativa za pravdu i pomirenje unutar i između post-jugoslavenskih zemalja”.

Na svečanosti su uručene nagrade dodijeljene od 2019. do 2022. godine, koje zbog pandemije nisu mogle biti predane dobitnicima.

Nagrađeni su znanstvenik Ivan Havel (posthumno) i filozof Ivan M. Chvatík (za 2019.), nekadašnji ministri vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher (posthumno) i Markus Meckel  (za 2020.) te Ma Thida, kirurginja i disidentica iz Mijanmara (za ovu godinu), priopćila je Documenta.