“Besmrtni partizanski odred” – mimohod središtem Zagreba koji su hrvatski antifašisti planirali u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja, ove godine neće biti održan zbog nedostatka novca.

-Glavni razlog je nedostatak sredstava, jer nemamo novca ni za redovne aktivnosti – kazao je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dosad održala taj mimohod tri puta – 2018., 2019. i 2021., dok je pretprošle godine bio odgođen zbog korone.

Dodao je i kako je za prvu manifestaciju bilo osigurano oko 50.000 kuna, dok su troškovi druge dvije bili nešto niži – oko 30.000 kuna što bi ove godine antifašističkim udrugama bio preveliki trošak.

S druge strane, Raić je za Hinu odbacio medijske napise da se ovogodišnji “Besmrtni partizanski odred” neće održati zbog Vladimira Putina, koji je organizirao agresiju na Ukrajinu, a budući da je ruski “original” te manifestacije – “Besmrtni puk” bila njegova zamisao, hrvatski antifašisti navodno su odlučili da ne žele biti povezani s ruskom agresijom.

“Besmrtni puk” je svojevrsna franšiza, a originalna se manifestacija prvi put održala u Rusiji 2012. u Tomsku, kao sjećanje na ljude koji su kao borci Crvene armije dali život u borbi protiv sila Osovine. Posljednjih godina mimohod se proširio na više desetaka zemalja, ali i dalje ga svi čvrsto povezuju s vlašću u Rusiji, zbog čega su 9. svibnja ove godine, u gotovo svim europskim državama, izostali marševi “Besmrtni puk” s izuzetkom Srbije, gdje su u prvom redu nosili fotografiju Vladimira Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku Rusiji u Ukrajini.

Iako se na stranicama SABA-e može pročitati prošlogodišnja poruka da se u Zagrebu mimohod “Besmrtni partizanski odred” održava od 2018.  “po uzoru na manifestaciju ‘Besmrtni puk’ koja je prihvaćena u preko 80 zemalja svijeta i Europe”, od ruskih organizatora se ograđuju od početka agresije na Ukrajinu.

Naime, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH krajem veljače objavio je kako “invazija koju je pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu”. Isticali su i da suosjećaju s ukrajinskim narodom “koje iščekuje period smrti, nasilja i brojnih drugih neizvjesnosti”. Zatražili su i da se ruska vojska povuče te da “neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama i u konferencijskim salama, a ne na račun ljudskih života”.