Beroš: Upravno vijeće Sestara milosrdnica sutra bira novog v. d. ravnatelja

11. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Beroš: Upravno vijeće Sestara milosrdnica sutra bira novog v. d. ravnatelja

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL


Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice na sutrašnjoj će sjednici izabrati novog v. d. ravnatelja te ustanove nakon ostavke Marija Zovka, a zatim će se u zakonskom roku raspisati natječaj za novog ravnatelja, najavio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je u dvorani Gradski vrt, gdje je sudjelovao u cijepljenju građana, novinarima izjavio da ga ostavka dosadašnjeg v. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Marija Zovka nije iznenadila.

U ingerenciji Upravnog vijeća je biranje novog v. d. ravnatelja, a zatim izbor novog ravnatelja na natječaju, istaknuo je.

“Budno pratim situaciju u Vinogradskoj bolnici i napravit ću sve da se ona završi, međutim postoji redoslijed postupanja. To prvo mora biti ravnatelj, potom Upravno vijeće, koje upravlja zdravstvenom ustanovom i nadzire rad te je u njihovoj ingerenciji većina stvari koje treba odraditi, a na kraju tog lanca sam ja. Kao ministar sigurno neću dozvoliti da pacijenti trpe nikakve interne probleme u bilo kojoj ustanovi”, rekao je Beroš.

Poručio je da sve mora biti u okviru zakonskih procesa te očekuje izvješće unutarnjeg nadzora i bolničkog povjerenstva, koje postupa po određenim prijavama.

Ocijenio je kako je Upravno vijeće na posljednjoj sjednici dalo jasne elemente kako riješiti problem nedostatka radiologa, a razmatra se i nabava nove dijagnostičke opreme.

Beroš je naglasio da nadležne institucije trebaju istražiti optužbe za financijske malverzacije, kao i pritužbe za mobingiranje djelatnika Klinike za tumore.

Moj odnos sa Zadravec nije relevantan, ali bili smo si dobri

Upitan o svojim odnosima sa predstojnicom Zavoda za radiologiju Dijanom Zadravec, Beroš je rekao kako njegov odnos s njom nije relevantan, no bili su u dobrim kolegijalnim odnosima.

“Bilo je određenih nesporazumu kod izbora ravnatelja, kada sam bio na jasnom stavu, kao i sada, da se mora postupati po zakonu”, rekao je Beroš dodavši kako “ni na koji način ne vidi prijetnju od nje”.

Komentirao je i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ocijenivši da se poboljšava, ali ne toliko da bi se mogli opustiti.

“Epidemiološki stručnjaci će iz dana u dan pratiti situaciju i odlučivati o mjerama, to je dinamičan proces. Želim vjerovati da smo na kraju trećeg vala, no opuštanja u toj priči nema”, poručio je.

No, epidemiološka situacija je sve bolja, sve je više cijepljenih, a sve manje novozaraženih. “Danas smo pali s brojem hospitaliziranih ispod 200. Sve to  daje naznake da bi epidemija u ovom trenutku mogla jenjavati, ali to nas ne smije prevariti”.

Podsjetio je kako je dosad aplicirano preko milijun doza cjepiva te se obaraju rekordi na tjednoj bazi.

“Prošlotjedni rekord iznosio je preko 53.000 cijepljenih u jednom danu. Tako smo došli do svakog četvrtog punoljetnog građana, a cilj nam je unaprijediti i dinamizirati taj proces”, rekao je Beroš.

Pozvao je sve građane da se cijepe jer je to najbrži put u život kakav je bio prije pojave virusa. Dodao je da će biti dovoljno cjepiva AstraZenece za docjepljivanje građana, jer je naručeno preko 2,7 milijuna doza tog cjepiva.

(Hina)

Facebook Comments