Ministar zdravstva Vili Beroš opetovao je u subotu da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio.

Načelno, hrvatski zdravstveni sustav u tom slučaju nije pogriješio, nije nađeno grubljih propusta u pružanju zdravstvene zaštite, rekao je ministar novinarima koji su ga podsjetili da HND traži njegovu smjenu i neovisnu istragu Matijanićeve smrti.

Beroš podsjeća da je Ministarstvo zdravstva promptno organiziralo neovisno povjerenstvo koje je analiziralo sve okolnosti i donijelo mišljenje.

Uočene su određene nepravilnosti koje su upućene su na daljnje postupanje, među ostalim i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, kazao je ministra, navodeći da je ŽDO reklo da je u tijeku dodatna evaluacija Medicinskog fakulteta u Zagrebu i da će se nakon toga znati nešto više

Dakle, sve u skladu s procedurom, ništa mimo toga, naglasio je.

Komentirajući činjenicu da je koronavirus tijekom prošle godine bio najčešći pojedinačni uzrok smrti, ministar je kazao kako je porast mortaliteta bio očekivan, jer je covid-19 smrtonosna bolest.

Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane, cijepljenje, što je moglo smanjiti stopu smrtnosti, kazao je i upozorio da je opasnost od obolijevanja još prisutna.

„Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoji na neki način nerazumijevanje suštine problema. Odlučili smo podrobnije pratiti tko je umro od, a tko s COVID-om. Prilagodili smo se, no proći će još dosta vremena kako bi se napravili proračuni tzv. viška smrtnosti“, objasnio je.

Paxlovid nema nijedna bolnica u Hrvatskoj

Rekao je i da lijek Paxlovid, koji pomaže pacijentima u početnoj fazi covid infekcije, nema nijedna bolnica u Hrvatskoj.

„Orijentirani smo zajedničkoj nabavi s EK, ali tu nešto zapinje, razgovor s Pfizerom traje već skoro godinu dana. Djelovali smo i bilateralno s Njemačkom, ali smo došli do stupnja gdje ne idemo dalje“, rekao je Beroš i dodao da je najizvjesniji bilateralni razgovor s Pfizerom.

U završnoj je fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji, kazao je ministar, iznoseći procjenu da se inicijalno radi o 10.000 doza, što će odrediti povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova.

Naveo je da se ugovori s Pfizerom razrješuju jedan po jedan, a za nabavu Paxlovida ne očekuje da će proći više od mjesec dana.