Beroš o Laucu: Pojedinačno istupanje članova Savjeta šteti i šalje lošu poruku

22. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Beroš o Laucu: Pojedinačno istupanje članova Savjeta šteti i šalje lošu poruku

Marko Prpić/PIXSELL


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak, komentirajući pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca, kako pojedinačno istupanje članova šteti Savjetu i šalje lošu sliku i poruku nekonzistentnosti.

“Jasno je za znanost da se propituje, no kad imate znanstveni forum on putem glasnogovornika ili člana Vlade iskaže stavove”, rekao je Beroš novinarima nakon što je s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane Stellom Kyriakides obišao cjepno mjesto na Zagrebačkom Velesajmu.

Oko pojedinačnog istupanja članova Savjeta u vlastitoj ingerenciji putem društvenih mreža usuglasili smo se da moramo upozoriti da takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti. Imamo Znanstveni savjet koji šalje nedvosmislene poruke – cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku iz krize, kazao je Beroš.

Petero članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijih osoba.

Upitan kako je moguće da osobe iz Znanstvenog savjeta vode javnu antikampanju prema službenoj kampanji Beroš je odgovorio: “Možda imate bolje informacije. U ovom trenutku imam informaciju da je većina članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i dalje, želi sudjelovati u Vladinom promišljanju o krizi i ne namjerava napustiti Znanstveni savjet jer bi to značilo lošu poruku, poruku nekonzistentnosti”.

Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo, nastavit ćemo to i dalje. Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome, kazao je.

Ponovio je kako se ne slaže s Laucovim izjavama na društvenim mrežama.

“Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje”, rekao je ministar. (Hina)