Beroš: ’80 posto umrlih nije trebalo umrijeti, necijepljeni oduzimaju krevete necovid bolesnicima’

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Beroš: ’80 posto umrlih nije trebalo umrijeti, necijepljeni oduzimaju krevete necovid bolesnicima’

Goran Stanzl/PIXSELL


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu na sjednici Vlade kako je udio novozaraženih covidom-19 među testiranima u posljednja 24 sata iznosio 40,59 posto, a hospitalizirano je 250 osoba, među kojima 174 ili gotovo 70 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.

“Brojevi novozaraženi od prije dva tjedna danas su vidljivi u značajno opterećenom bolničkom zdravstvenom sustavu. Svakodnevno se proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, i dalje bi bili među nama”, rekao je Beroš.

Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet ostalih zdravstvenih usluga.

Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni, kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu tzv. booster dozu.

Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su “dva Dubrovnika”.

U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto.

Božinović: Policija istražuje organizatore subotnjeg prosvjeda

Od uvođenja obveznog testiranja za necijepljene u sustavu javne i lokalne samouprave testirano je 210.165 osoba, među kojima su 4293 bile pozitivne, odnosno njih dva posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da zagrebačka policija istražuje organizatore subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda u Zagrebu, dosad su detektirana dvojica, a policija traži i dalje.

“Tijekom prosvjeda došlo je do verbalnih i jednog fizičkog napada na predstavnika medijskih kuća, što posebno snažno osuđujemo. Ti su događaji prijavljeni policiji koja provodi kriminalistička istraživanja, te smo u kontaktu sa Sindikatom novinara Hrvatske i Hrvatskim novinarskim društvom”, kazao je Božinović.

Pravo na prosvjed imaju svi, ali on treba biti organiziran sukladno zakonu, a sva protupravna ponašanja koja bude moguće utvrditi će se istražiti i adekvatno prijaviti, dodao je.

Božinović je rekao kako je policija u obavljanju svojih zadaća prisutna na mjestima na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba, bez obzira je li prosvjed prijavljen ili ne, a aktivnosti su usmjerene na očuvanje javnog reda i mira.

Kod prijavljenog prosvjeda organizator ima određene obveze po zakonu, dok je kod neprijavljenog, kao kod zagrebačkog prosvjeda koji se odvijao na Trgu bana Jellačića i Prisavlju, zadaća pratiti prosvjed te ga foto i video dokumentirati radi naknadnog utvrđivanja organizatora i istraživanja mogućih protupravnih ponašanja, kazao je Božinović. (Hina)