Sandra Benčić (ZLB) poručila je kako su HDZ-ovi zastupnici izrazito socijalno bešćutni, kritizirajući stav Ljubice Lukačić (HDZ) koja je odbacila oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produlji naknada još šest mjeseci i uputila ih je da se jave na burzu.

„Pa kako je nije sram? Imaju se pravo i saborski zastupnici, čim im istekne mandat, prijaviti na burzu, pa zašto oni dobivaju 6+6? Po čemu su oni tako sposobni ili nesposobni da ne mogu naći posao?”, zapitala je Benčić.

A ljudi, istaknula je, koji zaista 20 ili 30 godina provedu izvan tržišta rada jer su morali njegovati svoju teško bolesnu djecu i onda u trenutku najveće patnje koja se može dogoditi čovjeku, jer ne postoji ništa gore od toga da izgubiš dijete, mi te ljude tjeramo da u roku od tri dana idu na burzu. Ne dajemo im šest do 12 mjeseci prilagodbe, mogućnost za žalovanje, da se pripreme za tržište rada i nađu posao, upozorila je.

Pa kako je nije sram, ponovila je, dodavši da će istovremeno glasati da ostane 6+6 za saborske zastupnike, ‘meni je to nezamislivo’. I taj anegdotalni primjer koji je navela, da je čula za neku osobu koja se u roku od nekoliko dana zaposlila i vozi tramvaj i da joj je tako lakše. Evo, ja Ljubici Lukačić poručujem – daj ostavku u Saboru i odi se zaposli u roku od tri dana i bit će ti lakše, kazala je.

„U socijalnoj politici HDZ-ovi zastupnici pokazuju izrazitu bešćutnost i izrazitu sklonost nečemu što je još postavio njihov osnivač, a to su stališi. Gospođa je poseban stališ, a ljudi koji su izgubili djecu za njih su nebitan stališ”, zaključila je u petak Benčić.