Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja posjetio je u utorak u Splitu vojarnu Admiral flote Sveto Letica-Barba​ te razgovarao o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice.

Sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Ivom Raffanellijem obišao je obalni ophodni brod Obalne straže RH Omiš i sportske terene u vojarni, a razgovarao je i o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice s naglaskom na projekte modernizacije i razvoja novih sposobnosti.

Trenutno jedan od najznačajnijih projekata je onaj izgradnje dodatna četiri obalna ophodna broda.​

U tom je smislu, tijekom obilaska obalnog ophodnog broda Omiš, prvog od ukupno pet koji se grade u Brodosplitu, istaknuta važnost tog višegodišnjeg projekta​, navodi se u priopćenju​ Ministarstva obrane.

Banožić ​j​e ​i​staknuo ​da je riječ o projektu iz 2014. godine koji je do sada rezultirao izgradnjom obalnog ophodnog broda Omiš​ te je riječ o prototipu koji je tijekom izgradnje prolazio određene preinake i koji sada predstavlja podlogu za izgradnju dodatna četiri broda za potrebe Obalne straže RH.​

Ministar je rekao i da smo dobili brod s kojim smo zadovoljni.

​”​Zadovoljni smo načinom na koji je izveden i očekujemo da i ostala četiri broda budu jednako kvalitetna. ​D​inamika isporuke brodova definirana ​je ​ugovorom tako da se sljedeći brod očekuje u rujnu ove godine, a nakon toga svakih šest mjeseci po još jedan brod, čime bi kompletan proces završio u rujnu 2023. godine.​ Brodovi ​će ​bit​i na ponos Hrvatskoj ratnoj mornarici ali i cijelom gospodarstvu. ​Biti će i izvrsna referenca za Hrvatsku ratnu mornaricu i za Brodosplit na svjetskom tržištu​”​, istaknuo je Banožić.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, rekao je kako je riječ o izvanrednom brodu za Hrvatsku ratnu mornaricu čiji su pripadnici od samog početka uključeni u taj projekt, a zapovjednik broda 31 Omiš poručnik bojnog broda Ivan Carević rekao je kako je posada nakon primopredaje dodatno testirala brod u svim uvjetima.

​”​Kroz redovite i izvanredne zadaće utvrđeno je i dokazano da smo u potpunosti zadovoljni s brodom kojeg koristimo. Stalno smo aktivirani u zadaćama traganja i spašavanja, prvenstveno u nadzoru i zaštiti granice Republike Hrvatske​”​ istaknuo je Carević.

Tijekom obilaska sportskih terena u vojarni, kontraadmiral Raffanelli ​je ​istaknuo kako je postignut značajan napredak u obnovi terena koje koristi veliki broj pripadnika Hrvatske vojske. ​Izrazio ​je ​nadu da će se u budućnosti postići sporazum sa Sveučilištem u Splitu kako bi se tereni još kvalitetnije mogli koristiti, a sve s ciljem ulaganja u obrazovanje.

(Hina)