Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je SDP-ov zakon o pobačaju ocijenio lošim i neusklađenim s odlukom Ustavnog suda, prozvavši lijevo-liberalnu oporbu da na ozbiljnoj traumi trudnice Mirele Čavajde pokušava prikupiti političke poene.

Bačić je novinarima izjavio da SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće ne rješava pitanja koja bi takav zakon trebao rješavati, pa možda ne bi prošao ni provjeru ustavnosti, pa ga HDZ neće podržati.

Osim toga, naglasio je, sam termin i prikupljanje potpisa u vrijeme kada je u javnosti istaknuta ozbiljna trauma Mirele Čavajde pokazuje da je riječ o pokušaju prikupljanja političkih poena na njenoj traumi, što mu se čini apsolutno neprimjerenim.

Na pitanje zašto HDZ nije onda donio novi zakon s obzirom na nalog Ustavnog suda iz 2017., odgovorio je da je za donošenje takvog zakona – koji duboko zadire u moralna, etička, zdravstvena pitanje – potrebna dobra priprema te suglasnost onih koji taj zakon predlažu.

Dok se ne donese novi zakon pobačaj se može provoditi po postojećem

Kada se postigne to suglasje i provede sveobuhvatna priprema, kada budemo u mogućnosti ispuniti sve naloge i preporuke Ustavnog suda, onda će vladajuća većina predložiti takav zakon, kazao je Bačić.

Dok se ne donese novi zakon, napomenuo je, pobačaj se može provoditi prema postojećem zakonu koji datira još iz 1978. godine.

Istaknuo je kako HDZ ostaje pri stavu da su se nakon ruske agresije na Ukrajinu kao samostalne i suverene državu te članice UN-a, što je agresija i na međunarodni poredak, stvari promijenile te apsolutno razumije zabrinutost Finske i Švedske za vlastitu sigurnost.

“Hrvatska neće kao članica NATO-a blokirati njihov ulazak u taj savez i ne vidimo zbog čega bismo blokirali legitimne zahtjeve dviju država koje se osjećaju nesigurnima kako bi maksimalno zaštitile mir i sigurnost svojih građana”, poručio je Bačić.

Ustvrdio je da je Hrvatskoj zaštita interesa Hrvata u BiH i dalje jedan o najvećih vanjskopolitičkih interesa, ali i istaknuo kako u HDZ-u ne misle da se to, kako to tumači predsjednik Republike, može dogoditi na način da se blokiraju legitimni zahtjevi Švedske i Finske za pristupanje NATO-u.

“Blokiranjem ulaska tih zemalja u NATO ne bismo ništa pomogli našim sunarodnjacima u BiH, nego bi oslabili poziciju Hrvatske u svijetu i tada bi još manje mogli pomoći legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda u BiH. Blokada treće države neće doprinijeti ničemu, a možda nam se vrati kao bumerang u nekim našim strateškim interesima kada nam suglasnost drugih država bude važna”, zaključio je.