Udruge Zelena akcija i Pravo na grad održale su u srijedu performans kojim su, kako su naveli, željeli upozoriti na kaos prostornog uređenja u Zagrebu te su pozvali sve građane da izađu na izbore i ‘izbore se za promjene’.

“Ova akcija je dio kampanje ‘Dosta je! Izađi na izbore’. Tema ove akcije je prostorno uređenje, zapravo kaos u cijelom sustavu urbanizma u Zagrebu. Livada na kojoj se nalazimo je u GUP-u označena kao zelena zona, međutim, prije godinu dana su vladajuće stranke u Zagrebu, Bandić Milan 365 i HDZ, pokušali prenamijeniti ovu i još 90 drugih zona u stambene i mješovite”, izjavio je novinarima član Zelene akcije Bernard Ivčić.

Performans je održan na toj zelenoj površini nedaleko Nacionalne sveučilišne knjižnice, a 10-ak aktivista držali su transparent “Dosta je! Izađi na izbore” i glumili su građevinske radnike koji su svojim strojevima proizvodili buku.

Istaknuli su kako je nužno da svi kvartovi koji su preizgrađeni imaju kvalitetne i uređene zelene površine, sportsko-rekreacijske zone i prostore društvene namjene.

“U praksi se događa da te zone propadaju, postaju šikare, štakornjaci, u konačnici građanima onda te zone postaju strane i ne doživljavaju ih”, upozorio je Ivčić.

Tada se, navodi Ivčić, počnu javljati različiti investitori koji onda u sprezi sa Gradskom upravom iniciraju prenamjenu zemljišta, nakon čega niču stambene i poslovne zone te se srozava kvaliteta života u gradu jer komunalna i prometna infrastruktura ne prati toliku količinu novoizgrađenih objekata.

Kaže kako onda u slučaju povećanih količina oborina dolazi do poplava koje su sve učestalije u Zagrebu, a onemogućeno je i prirodno zagrijavanje i hlađenje cijeloga grada, čime on postaje potpuno nespreman za prilagodbu i suočavanje sa sve intenzivnijim posljedicama klimatskih promjena.

Poručio je da od Gradske uprave na odlasku ne očekuju ništa, jer su u 20 godina pokazali bijedu u upravljanju gradom, a od nove uprave očekuju radikalan odmak od ovakvog sustava upravljanja prostorom.

Iz Prava na grad Iva Marčetić podsjetila je na prosvjed 20.000 građana Zagreba na Trgu bana Jelačića koji su se usprotivili izmjenama i dopunama GUP-a, a koje su došle na Skupštinu netom prije početka pandemije.

“U tom prijedlogu izmjena su Bandić Milan 365 i HDZ htjeli prenamjeniti pola milijuna kvadrata zelenih površina i površina društvene namjene kako bi pogodovali određenim investitorima”, ustvrdila je Marčetić.

Smatra kako je princip planiranja prostornog uređenja u Zagrebu usmjeren na pogodovanje, umjesto da bude strateški.

“Ta se situacija mora promijeniti. Naša poruka je srčano pozivanje stanovnika Zagreba da izađu na izbore”, poručila je Marčetić.

(Hina)