­čľ╝ Otvoreni novoure─Ĺeni prostori Kri┼żeva─Źkog likovnog kruga

29. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam ­čľ╝ Otvoreni novoure─Ĺeni prostori Kri┼żeva─Źkog likovnog kruga


Zbog epidemiolo┼íkih mjera koje su jo┼í uvijek u odre─Ĺenom obliku na snazi, otvorenje novoure─Ĺenih prostorija Kri┼żeva─Źkog likovnog kruga moralo je biti napravljeno u dvije smjene, u srijedu i potom u ─Źetvrtak.

Podsjetimo. Kri┼żeva─Źki likovni krug krovna je slikarska udruga, osnovana 2003., na tradicijama ne┼íto starijeg Likovnog Ateljea Kri┼żevci (LAK), te je prvih godina bez vlastitih prostora gostovala u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja. Po─Źetkom 2007. godine Udruzi je dodijeljen prostor u zgradi biv┼íe uprave Komunalnog poduze─ça. Radom samih ─Źlanova, prostor je ure─Ĺen za prostranu galeriju sa tri prostorije te je ve─ç u travnju predstavljene prvi postav Galerije KLK.

Potom je zapo─Źeta izlo┼żbena djelatnost, koja je trajala sve do 2011., kada se Udruga ponovo na┼íla ‘na ulici’. Zgrada gdje je djelovala galerija sru┼íena je zbog projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta, ┼íto nije realizirano niti do danas. Udruzi je potom dodijeljen prostor na polukatu u Zakmardijevoj 5, gdje se ranije nalazio socijalni stan.

Prostor je opet bio u neredu, te su ga ─Źlanovi Udruge radnom akcijom priveli svrsi. Kako je, me─Ĺutim, u tom ─Źasu, prostor samo o─Źi┼í─çen, te su obavljeni nu┼żni radovi za djelatnost Udruge, pokazala se potreba da se prostor osvje┼żi i da se uredi onako kako i odgovara prostoru gdje djeluje likovna udruga. Novoizabrana predsjednica Udruge, Marijana ┼áatrak o tome nam je rekla:

– Zbog nastale situacije, kada su kroz mjere SCZ, a vezano na epidemiolo┼íku situaciju sa ┬áCOVID-19, svi programi koje sam imala u realizaciji i u planu su stavljeni na ─Źekanje i odgo─Ĺeni. Kako bismo korisno proveli prisilnu dokolicu, nekolicina nas ─Źlanova KLK usmjerila se na preure─Ĺenje na┼íih prostorija. Razdoblje izolacije, uz po┼ítivanje svih preporu─Źenih mjera opreznosti proveli smo gletaju─çi, kre─Źe─çi, fugiraju─çi, ─Źiste─çi prostorije….

Odradili smo veliki posao i sada u┼żivamo u krajnjem rezultatu na┼íeg reprezentativnog prostora, koji je vapio za promjenom. Kako ne bismo bili ─Źisti gra─Ĺevinci, dali smo odu┼íka i na┼íoj likovnoj kreativnosti, pa je terasa ukra┼íena podnim mozaikom, a tu su i drugi detalji koje ─çe posjetioci ubudu─çe otkrivati.

– Svakog ─Źetvrtka imam Otvorena vrata na┼íih prostora i┬á na┼íe Udruge od 18 do 21 sat za sve gra─Ĺane, koji mogu do─çi razgledati bogati opus slika iz fundusa, te vidjeti kako slikamo, kojim tehnikama.

– Od na┼íih aktivnosti kojima se pomalo vra─çamo, krenuli smo na pomla─Ĺivanje ─Źlanstva, a kako na mladima svijet ostaje, samo uz pomladak mo┼że opstati i na┼ía Udruga. Zato trenutno upisujemo Junior grupu u Kri┼żeva─Źkom likovnom krugu, a ovom prilikom upu─çujem poziv djeci osnovno┼íkolcima koji vole slikanje te naginju likovnom izra┼żavanju da se mogu upisati u KLK svaki ─Źetvrtak od 18 do 21 sat u ulici I. Zakmardija Dijankove─Źkog 5.

Za njih ─çemo organizirati radionice na kojima ─çe ste─çi zavidne vje┼ítine slikanja svih tehnika, radionice izrade nakita, a u planu su mini kolonije u na┼íem gradu, mini izlo┼żbe. Stoga se isplati postati Junior ─Źlanom KLK-a.

Mlada je predsjednica odlu─Źila iskoristiti svoj mandat za osvje┼żenje Udruge u svakom pogledu. U novouzre─Ĺenim prostorijama uskoro treba o─Źekivati nove programe, radionice za djecu i mlade, izlo┼żbe iz redovnog repertoara Udruge kao i nove osvje┼żene programe koje ova aktivna udruga ve─ç priprema.

Zdenko Balog

foto: ZB, Marijana Šatrak

Facebook Comments