­čľ╝´ŞĆ U Muzeju grada Koprivnice otvorena izlo┼żba Koprivni─Źke postrojbe u VRO ÔÇťBljesakÔÇŁ

1. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ­čľ╝´ŞĆ U Muzeju grada Koprivnice otvorena izlo┼żba Koprivni─Źke postrojbe u VRO ÔÇťBljesakÔÇŁ


Izlo┼żba ÔÇ×Koprivni─Źke postrojbe u VRO BljesakÔÇť, otvorena je u petak u koprivni─Źkom gradskom Muzeju, uz po┼ítivanje svih epidemiolo┼íkih mjera sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pokrovitelji izlo┼żbe su┬áMinistarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Koprivnice, a zami┼íljena je kao uvod u obilje┼żavanje vojno ÔÇô redarstvene operacije Oluja te uz 25. obljetnicu VRO Bljesak, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Okupljenima su se obratili pukovnik┬áIvica Zgrebec, zapovjednik 117. brigade i na─Źelnik operative Zbornog podru─Źja Bjelovar, zamjenik ┼żupana┬áRatimir Ljubi─ç, pomo─çnik ministra hrvatskih branitelja┬áDinko Tandara┬áte zamjenica gradona─Źelnika Grada Koprivnice┬áKsenija Ostri┼ż┬ákojoj je pripala ─Źast da otvori izlo┼żbu.

ÔÇ×Koprivni─Źke ratne postrojbe dale su neizbrisiv doprinos u Domovinskom ratu, a danas se prisje─çamo va┼żnih zada─ça i pobjede u vojnoj operaciji Bljesak i pobjede u vojnoj operaciji Oluja, ─Źetvrt stolje─ça poslije. Danas je prilika da se sjetimo borbenog puta koprivni─Źkih postrojbi i da ponovno zahvalimo njihovim zapovjednicima┬ág. Jurencu, g. Vukovi─çu i g. Golubi─çu┬ákoji su danas ovdje s nama, ali i svim braniteljima na hrabrosti i spremnosti da svoje ┼żivote polo┼że na oltar slobode na┼íe domovine – kazala je.

U ime Grada Koprivnice otvorenju izlo┼żbe prisustvovali su i predsjednik Gradskog vije─ça Grada Koprivnice┬áIvan Pal┬áte pro─Źelnica Upravnog odjela za dru┼ítvene djelatnosti┬áAna Mlinari─ç.

Izlo┼żba gra─Ĺom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom gra─Ĺom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi┬áDamira Vukovi─ça,┬á┼Żeljka Golubi─ça,┬áIvice Jurenca┬ái┬áMirka Han┼żekovi─ça┬á(ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazuje i dokumentira sudjelovanje Koprivni─Źanaca i Podravaca u vi┼íe postrojbi HV-a i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źke Ban Koprivnica ÔÇô u VRO Bljesak i osloba─Ĺanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s po─Źetka svibnja 1995. godine.

VRO Bljesak bila je uvod u Oluju, a zajedno su donijele teritorijalnu cjelovitost RH (izuzev najisto─Źnijeg dijela Hrvatske i mirne reintegracije 1997.) te su zavr┼íile najkrvavije vojno-ratno razdoblje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

One dokumentiraju doprinos i sudjelovanje malog podravskog ─Źovjeka, radnika i seljaka, ali i najvi┼íe pozicioniranog Podravca u ovim operacijama i Domovinskom ratu generala┬áMladena Marka─Źa┬ákao zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a RH.

Facebook Comments