🖼️|🎦 Otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan) – Dan sv. Marka Križevčanina

29. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti 🖼️|🎦 Otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan) – Dan sv. Marka Križevčanina


Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Eve Vukine, u Križevcima su u četvrtak 28. svibnja 2020. započeli 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Zajednice mladih katolika Karlovac „Zamak“.

Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom i župnim vikarom Dominikom Jaićem, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml.

Oslanjajući se na pročitano evanđelje i Isusovu velikosvećeničku molitvu u kojoj moli da svi budu jedno propovjednik je protumačio jedinstvo Presvetog Trojstva koje je u sebi, rekao je, mnoštveno. „Svatko od nas ima osobnost, ali tek kada poštujemo tuđu osobnost možemo biti jedno“, naglasio je mons. Sente.

Dodao je: „Ne trebamo se bojati, ne bojmo se ni trpljenja ni straha, već svoj život predajmo Bogu. Kroz naše se trpljenje Bog proslavlja, preko trpljenja dolazimo do radosti uskrsnog jutra. Sv. Marko je to postigao.

Ni on ni njegovi kolege isusovci nisu se bojali trpljenja za Krista. Zato molimo sv. Marka, kao i sve hrvatske svece i blaženike, da vjeri u Krista ostanemo vjerni do kraja života.“

Na kraju je propovijedi mons. Sente zaključio: „Bog daje različite oaze, a Dane hrvatskih svetaca i blaženika možemo doživjeti kao duhovnu oazu koju nam Bog daruje da bismo po primjeru naših duhovnih velikana mogli teret životnih križeva iznijeti do kraja.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je „Agape“, zbor mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice iz Čakovca Eve Vukine kojoj je to prva samostalna izložba. Nakon uvodne svečanosti okupljeni su u samoj galeriji mogli doživjeti tridesetak autoričinih likovnih ostvarenja, portreta hrvatskih duhovnih velikana, u tehnici akrila, olovke i akvarela.

Cjelokupan programa otvorenja 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije te Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

Facebook Comments