🖼️|🎦 Na Danima hrvatskih svetaca i blaženika otvorena prva samostalna izložba Eve Vukine

29. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam 🖼️|🎦 Na Danima hrvatskih svetaca i blaženika otvorena prva samostalna izložba Eve Vukine


U atriju Gradske galerije u Križevcima u četvrtak 28. svibnja 2020. otvorena je, u sklopu otvorenja 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika, izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice iz Čakovca Eve Vukine kojoj je to prva samostalna izložba.

U svečanosti su, pred brojnom publikom, sudjelovali pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca Sandro Novosel, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Sente ml. koji je i organizirao izložbu.

Glazbeni obol programu dao je trio „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor.

Kroz program je uime organizatora 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.

Nakon svečanosti otvorenja u atriju okupljeni su pogledali izložbu u samoj galeriji. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija u tehnici akrila na platnu, olovki i akvarela s portretima gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

– Presretna sam i jako zahvalna svima koji su mi pomogli oko ostvarenja moje prve samostalne izložbe. Posebna mi je radost što sam imala priliku crtati portrete naših svetaca. Svaki lik koji sam oblikovala izašao je iz moje osobne i obiteljske molitve – posvjedočila je autorica, susprežući suze radosnice.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 10. lipnja, a koju je drugi put organiziralo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti naših proglašenih duhovnih velikana.

Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, izložba će tijekom godine biti postavljena u Šibeniku, Sisku, Čapljini, Krku, Malom Lošinju, Dubrovniku, u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i u župi bl. Augustina Kažotića, zatim u Splitu, Čakovcu, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Puli te Karlovcu.

Facebook Comments