Muslimani iz sela Zupča, koje se nalazi 25 kilometara od Sarajeva, u petak ujutro klanjali su Bajram-namaz na lokalnom stadionu zbog pandemije virusa Covid-19.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram islamski je praznik prinošenja žrtve Kurban i najznačajniji islamski praznik. Obilježava se prva četiri dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca u islamskom kalendaru.

Za vrijeme tog praznika muslimani koji su u mogućnosti obavljaju hadž, hodočašće u Meku, petu praktičnu dužnost islama, zbog čega se ovaj blagdan naziva još i Hadži-bajram. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prvi dan Kurban Bajram muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarje (groblja), te se potom vraćaju u svoje domove, gdje prinose žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za obitelj, jedan za susjede i rodbinu i jedan za siromašne.  Za to vrijeme zene pripremaju obilan objed, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Darivaju se djeca (slatkišima ili novcem), obilaze se i daruju susjedi i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.