🖼️|🎦 Svetom misom uz pratnju HPD-a “Kalnik” i križevačkog Katedralnog zbora Križevčani se oprostili od maestra Vladimira Kranjčevića

1. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 Svetom misom uz pratnju HPD-a “Kalnik” i križevačkog Katedralnog zbora Križevčani se oprostili od maestra Vladimira Kranjčevića


Na inicijativu Ivanke Konfic, dugogodišnje ravnateljice Glazbene škole Alberta Štrige Križevci i glazbene pedagoginje, u srijedu je u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima služena sveta misa zadušnica za maestra Vladimira Kranjčevića, počasnog građanina Križevaca, koji je preminuo 9. veljače ove godine.

Nakon epidemioloških zabrana prouzrokovanih virusom COVID-19, konačno su se i Križevčani oprostili od vrhunskog dirigenta, pijanista i glazbenog pedagoga, koji je dio svojeg života proveo i u Križevcima.

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” i Katedralni zbor grkokatoličke katedrale Križevci, čiji je maestro bio počasni član, pjevao je dijela obilježena njegovim šezdestogodišnjim radom, a pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.
Svetu misu služio je župnik preč. Stjepan Soviček, koji je istaknuo kako je maestro Kranjčević ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i umjetničkom životu Križevaca, a osobito na glazbenike, kojima je mnogima i bio uzor. Koncelebrirao je vlč. Antun Faltak.
Zbor je izveo skladbe Stevana Mokranjca iz Liturgije sv. Ivana Zlatoustog “Tebe pojem”, Franza Schuberta “Klanjam Ti se smjerno”, Krste Odaka “Svrši stopi moje” i Sergeja Rahmanjinova iz Svenoćnog bdijenja  “Bogorodice Djevo radujsja”, a koje možete poslušati u videu.

Vladimir Kranjčević rođen je 21. studenoga 1936. u Zagrebu. Studij klavira završio je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Ladislava Šabana, a dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića i Igora Markeviča. Usavršavao se u Monte Carlu, a magistrirao je u Beogradu u klasi Vojislava Ilića.

Od 1970. profesor je i direktor Muzičke škole Vatroslav Lisinski, potom profesor na Pedagoškoj akademiji a od 1978. do umirovljenja 2007. profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bio je šef-dirigent Komornog orkestra Vatroslav Lisinski (1972.-1976.), Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ (1974.-1987.), Mješovitog zbora HRT-a(1976.-1982.), Zagrebačkih madrigalista (1980.-1985.),Simfonijskog orkestra HRT-a (1983.-1988.), u muzičkoj produkciji RTB-a (1988.-1991.) i Komorne opere b.b. Zagreb (od 2006.).

U dva mandata, od 1994. do 2002. bio je ravnatelj Opere HNK. Jedan je od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri 1971. uz koje je svojim profesionalnim djelovanjem ostao vezan gotovo do kraja života.

Maestro Vladimir Kranjčević bio je počasni član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a 2018. godine primio je i Nagradu „Lovro pl. Matačić“ za životno djelo.

Ostat će zapamćen po mnogobrojnim koncertima na kojima je dirigirao, poput onoga 31. ožujka 2015. kada je u zagrebačkoj katedrali sa zborom Ivan Goran Kovačić izveo Bachovu “Muku” te po “Hrvatskoj  misi“ Borisa Papandopula 1983. na Dubrovačkim ljetnim igrama, izvedenoj u Franjevačkoj crkvi.

 

Facebook Comments