­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ Podravske legende u umjetni─Źkom ruhu

10. velja─Źe 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam ­čľ╝´ŞĆ|­čÄŽ Podravske legende u umjetni─Źkom ruhu


U sklopu me─Ĺunarodnog Erasmus+ projekta CEMLO u kojemu sudjeluju u─Źenici Gimnazije “Fran Galovi─ç” Koprivnica, u utorak je otvorena izlo┼żba u─Źeni─Źkih radova na temu legenda.

Podravske legende u umjetnickom ruhu07

U skladu s ciljevima i zadanim aktivnostima projekta koji uklju─Źuju prou─Źavanje lokalne materijalne i nematerijalne ba┼ítine, lokalne tj. pu─Źke knji┼żevnosti odnosno usmenoknji┼żevne tradicije, pri─Źa i predaja kao dijela kulturnoga identiteta kojim se uklapamo u europski kulturni krug, ─Źlanovi CEMLO tima, u─Źenici Marko Antonio Cug, Sabina Horvat, Nika Novosel, Josipa Sever i Nika ┼áprem prvo su vo─Ĺeni profesoricom Lidijom Novosel prou─Źili, izdvojili i obradili neke od najupe─Źatljivijih podravskih legendi vezanih uz lokalitete na┼íega kraja (Koprivnica, ─Éur─Ĺevac, Kalnik, Ludbreg), kao i usmenih predaji povezanih sa ┼żivotom u tom autohtonom prostoru, zavi─Źaju i prirodom u kojoj ┼żivimo i kojom smo okru┼żeni: ┼íumom, rijekom, gorjem ÔÇô ┼íto je jo┼í jedan od va┼żnijih ciljeva projekta: spajanje prirodnih i dru┼ítveno-kulturolo┼íkih resursa.

Podravske legende u umjetnickom ruhu10

Nakon toga u─Źenici su obra─Ĺene legende preveli na engleski jezik, u ─Źemu ih je vodila profesorica Jasna Kralji─ç-Cmrk. Zatim su nastupili umjetni─Źki talenti, u─Źenici ─Źetvrtih razreda Blanka Buni─ç, Viktor Kru┼íelj, Sara Maljak, Dora Oro┼íi─ç, Lucija Rimac, Tamara Sinjerec i Hana ┼ávelec, uz podr┼íku, pomo─ç i umjetni─Źki pe─Źat profesorice Ive Bolfek, te su vo─Ĺeni osobnom umjetni─Źkom vizijom dojmljivo ilustrirali tekstove.

Podravske legende u umjetnickom ruhu11

Tako su interdisciplinarnim i timskim radom nastali plakati za izlo┼żbu koja je postavljena u holu na┼íe ┼íkole. Na otvorenju izlo┼żbe cjelokupni rad u ovoj aktivnosti predstavili su u─Źenici koji su autori obra─Ĺenih legendi i koordinator projekta CEMLO profesor Zoran Pintari─ç.

Podravske legende u umjetnickom ruhu12

Cijela aktivnost i izlo┼żeni plakati uklapaju se u recentni kurikulumski pristup i reformske procese koji su se po─Źeli provoditi u na┼íem obrazovnom sustavu i podudaraju se kako s kurikulima pojedinih nastavnih predmeta, tako i me─Ĺupredmetnim podru─Źjima te mogu poslu┼żiti kao nastavna sredstva i poticaj u scenarijima pou─Źavanja.

Podravske legende u umjetnickom ruhu09

Produkti aktivnosti bit ─çe predstavljeni i na stru─Źnim nastavnim vije─çima, a vjerujemo da ─çe biti zanimljivi i lokalnoj javnosti. ─îim do─Ĺe do smirivanja pandemije i kad epidemiolo┼íke prilike dopuste, namjeravamo krenuti na autenti─Źne lokalitete o kojima govore prezentirane legende i napraviti jo┼í jedan, povijesno-geografsko-biolo┼íko-rekreativni spoj na┼íih aktivnosti. U planu je i suradnja s lokalnim sakuplja─Źem ostalih podravskih i prigorskih predaja, bajki i pri─Źa, a onda i nove izlo┼żbe i novi eksponati, a nadamo se da ─çemo ovo ┼íto smo dosada napravili vrlo brzo mo─çi pokazati i na┼íim europskim prijateljima, sudionicima CEMLO projekta. -stoji u priop─çenju kojeg potpisuje Zoran Pintari─ç, ┼íkolski koordinator CEMLO projekta.

Podravske legende u umjetnickom ruhu06 Podravske legende u umjetnickom ruhu05 Podravske legende u umjetnickom ruhu04 Podravske legende u umjetnickom ruhu02

Facebook Comments