🖼️|🎦 MINISTRICA POLJOPRIVREDE U KRIŽEVCIMA Potpisani vrijedni ugovori; Ministrica Vučković: Koprivničko-križevačka županija centar je mesnog govedarstva u Hrvatskoj

11. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 MINISTRICA POLJOPRIVREDE U KRIŽEVCIMA Potpisani vrijedni ugovori; Ministrica Vučković: Koprivničko-križevačka županija centar je mesnog govedarstva u Hrvatskoj


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas boravi u Križevcima.

Na Visokom gospodarskom Učilištu u Križevcima održano je svečano potpisivanje Ugovora o financiranju za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – u sektoru tovnog govedarstva i 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ u provedbi Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Marijana Ivanek Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog Učilišta kazala je kako je upravo ovo učilište koljevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke u Hrvatskoj.

ministirca vučković vguk (12)

– Ove godine u studenome obilježavamo 160 godina rada našeg Učilišta tijekom kojih smo sigurno naučili puno i usavršili i ono s čime možemo biti ponosni jest da je ideja s kojom je bilo osnovano živa i danas. Naime, sigurni smo da je obrazovanje jedan od ključeva postizanja veće konkurentnosti naše poljoprivrede – poručila je.

ministirca vučković vguk (13)

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Mario Rajn koji je pohvalio suradnju s VGU Križevci te istaknuo dva nova projekta prekogranične suradnje kojima VGU gleda u budućnost. „Živimo u vremenima koja su vrlo izazovna pogotovo za lokalne proizvođače, stoga su ovakve potpore pokazatelj odgovorne javne politike koja brine o vrlo bitnoj gospodarskoj grani u kojoj trebamo pomoći da bi bili što konkurentniji na tržištu uz razvijenu svijest o ekologiji“, dodao je gradonačelnik Rajn.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije poručio je kako je su Križevci stari kraljevski grad koji je osim po svojoj povijesti, prepoznat i po poljoprivredi i obrazovanju.

ministirca vučković vguk (15)

– Većinu svojih gospodarskih aktivnosti u županiji temeljimo upravo na poljoprivredi i prehrambenoj industriji koja je slijednica prve. Više od 12 milijardi kuna je ukupnih prihoda Koprivničko-križevačke županije od čega je samo poljoprivreda nekih 10 posto. Istovremeno je više od četvrtine izravnih potpora – objasnio je.

Ministrica Vučković je istaknula kako joj je drago što je potpisivanje ugovora upriličeno u možda najboljoj obrazovnoj poljoprivrednoj ustanovi u Hrvatskoj.

Svih ovih godina Ministarstvo poljoprivrede ima odličnu suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i lokalnim jedinicama samouprave na ovom području. Kad je riječ o potporama o potporama moram naglasiti kako je u posljednjih nekoliko godina ugovoreno projekata u vrijednosti nešto više od dvije milijarde kuna pri čemu 550 milijuna kuna na programe ruralnog razvoja, dok je ostalo direktna pomoć. Koprivničko-križevačka županija je centar mesnog govedarstva u Hrvatskoj i nastojimo maksimalno pomoći kako bi postigli još veću razinu.

Sektor je jedan od najpogođenijih epidemijom koronavirusa i zbog toga je pomoć nužno potrebna. Pred nama je dovršetak nove strategije i izrada smjernica koje će osigurati strateške ciljeve i povećati našu kvalitetu i produktivnost. U idućih sedam godina Hrvatsku očekuje i četiri i pol milijarde eura za sektor poljoprivrede koji će biti na raspolaganju stoga nam predstoji velik rad kako bi kvalitetnim projektima osigurali sredstva“, istaknula je ministrica Vučković.

ministirca vučković vguk (3)

Antun Vujić, zamjenik ravnateljice APPRRR održao je kratku prezentaciju, a uslijedio je kratak obilazak Visokog gospodarskog Učilišta.

Ministrica se potom uputila u Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda (HAPIH) u Poljani Križevačkoj.

PRO_5742 PRO_5766 PRO_5774 PRO_5780 PRO_5782 PRO_5790 PRO_5793 PRO_5799 PRO_5810 PRO_5814 PRO_5828 PRO_5846 PRO_5871 PRO_5872 PRO_5875 PRO_5876PRO_5878 PRO_5890 PRO_5897 PRO_5902 PRO_5904 PRO_5909 PRO_5913 PRO_5938 PRO_5958 PRO_5970 PRO_5982 PRO_6013 PRO_6032

ministirca vučković vguk (17) ministirca vučković vguk (16) ministirca vučković vguk (14) ministirca vučković vguk (13) ministirca vučković vguk (11) ministirca vučković vguk (10) ministirca vučković vguk (8) ministirca vučković vguk (7) ministirca vučković vguk (6) ministirca vučković vguk (5) ministirca vučković vguk (4) ministirca vučković vguk (2)