🖼️|🎦 Ispred Choco bara u Križevcima otkrivena skulptura mačka Ljubija, lika iz romana “Pinceza Hedy” Josipa Petrlića Pjera

3. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 Ispred Choco bara u Križevcima otkrivena skulptura mačka Ljubija, lika iz romana “Pinceza Hedy” Josipa Petrlića Pjera

Foto: Zdenko Balog


U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci danas točno u podno ispred Choco Bara Hedona otkrivena je skulptura mačka Ljubija, lika iz romana za djecu “Princeza Hedy” autora Josipa Petrlića Pjera.

Skulpturu su svečano otkrili zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Danijel Šaško i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić i književnik Josip Petrlić Pjer.

Inače, Skulpturu je izradio umjetnik s motorkom Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE Koprivnica.

Petar Gatarić istaknuo je kako kući ljubimci imaju pozitivnu ulogu u terapiji kod osoba s invaliditetom. -Ova skulptura će krasiti ovaj predivan, novi križevački kvart, ali krasit će i Hedonin svijet slatkog užitka, koju pruža Hednonin Choco bar. Samo 50 metara od ovog mjesta osobe s invaliditetom proizvode najkvalitetnije praline u Hrvatskoj. Hvala Pjeru što nas je uključio. -poručio je Gatarić.

Autor romana Pjer kazao je kako je iznimno ponosan na postignuto i da je od tiskanja knjige do izrade skulpture prošlo samo tri mjeseca. -Po pričama svih, uspjeli smo ovu stvar podići na sam vrh Hrvatske. -istaknuo je Pjer.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je zahvalio i pohvalio pisca koji je najviše zaslužan za postavljanje skulpture. Dodao je kako je Grad Križevci u zadnje vrijeme nekoliko skulptura stavio na vidljivo mjesto na području grada, te da je zbog veze mačka Ljubija s Hedonom i Choco barom bilo prirodno da skulptura dobije svoje mjesto upravo ovdje.

Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice mlade Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“.

Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikaciju na zadovoljstvo svih.

Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne.

Radnja romana se odvija u i ispred Choco Bara.

IMG_6074_resize IMG_6075_resize IMG_6077_resize IMG_6079_resize IMG_6080_resize IMG_6082_resize IMG_6084_resize IMG_6086_resize IMG_6089_resize IMG_6091_resize IMG_6092_resize IMG_6098_resize IMG_6101_resize IMG_6102_resize IMG_6103_resize IMG_6109_resize IMG_6112_resize

Foto: Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments