🖼️|🎦 Hrvatski branitelji u Križevcima otkrili spomen ploču prvom predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu

29. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 Hrvatski branitelji u Križevcima otkrili spomen ploču prvom predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu

foto: Zdenko Balog


Koordinacija udruga Domovinskog rata Križevci postavila je, prigodom Dana državnosti, spomen ploču prvom predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku Hrvatske vojske dr. Franji Tuđmanu prigodom 30. obljetnice njegovog posjeta gradu Križevcima.

Spomen ploča postavljena je kod konkatedrale svetog Križa, a zajedno su ju otkrili Zvonko Beljo, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Križevci i Miljenko Car, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja „Sveti Marko Križevčanin“ Županije koprivničko-križevačke.

Vijence je položilo izaslanstvo Koordinacije udruga Domovinskog rata i izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a. Prigodnim se riječima nazočnima obratio Božo Lazar, predsjednik Odbora za branitelje Gradskog vijeća Križevaca.

On je, između ostalog, rekao da je sretna okolnost što Dan državnosti proslavljamo i ovim činom odavanja počasti prvom predsjedniku Republike Hrvatske. „Predsjednik Tuđman izrekao je tada na ovom mjestu, pred mnoštvom naših sugrađana, povijesne riječi u smislu da možemo ostvariti samostalnu i suverenu Hrvatsku zajedništvom svih domoljuba i vjerom u vlastite snage. Ove proročke misli našle su svoju punu potvrdu u ratnom vihoru koji je prouzročen velikosrpskom politikom kojoj je bio cilj otimanje tuđih teritorija i stvaranje velike Srbije.

Više od dvije tisuće križevačkih branitelja u obrambenom i oslobodilačkom ratu dalo je velik doprinos u ostvarenju ideja svog prvog predsjednika i ratnog zapovjednika dr. Franju Tuđmana. Svakako treba istaknuti ulogu dragovoljaca Domovinskog rata, najprije pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, a zatim i pripadnika svih križevačkih ratnih postrojba.

Nažalost, 37-orica križevačkih branitelja položilo je život na oltar domovine. Danas smo položili vijence i upalili svijeće na spomen obilježju u Parku hrvatskih branitelja, a te svijeće vječno će gorjeti za naše nikad prežaljene prijatelje i suborce.“-rekao je Lazar i posebno zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je sufinanciralo izradu spomen ploče, Klesarstvu Puškadija koje je izradilo spomen ploču i Filabetonu, Komunalnom poduzeću koje je uredilo, Župi svete Ane koja je odobrila podizanje spomen ploče pokraj konkatedrale Bjelovarsko-križevačke biskupije, Konzervatorskom odjelu u Bjelovaru koji je odobrio da se na tom prostoru podigne spomen ploča za prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana, sopranistici Ani Fortuna koja je otpjevala državnu himnu Lijepa naša domovino, Križevačkoj djevojačkoj straži, voditelju programa Mauriziju Novoselu, predstavnicima medija i svim nazočnima na svečanosti.

„Ova spomen ploča ovaj povijesni prostor oplemenjuje novim sadržajem, a nadamo se da će na ovom mjestu biti podignut spomenik dr. Franji Tuđmanu. Boljega mjesta od ovoga nema, ovdje pokraj crkve od posebnog povijesnog značaja gdje je održan znameniti Krvavi sabor križevački.“- rekao je Božo Lazar.
Križevački župnik, prečasni Stjepan Soviček, uoči zajedničke molitve, u obraćanju je naglasio da domovina neće nikada nestati dok je čovjeka koji ima smisao, dok je čovjeka koji ima ljubav, koji se brine za svoju obitelj, a samim time sa svoje postojanje i za svoju domovinu.

„Stavljam vam svima na srce, da nam to bude na pameti, obitelj, ljubav, pažnja prema bližnjima, bez obzira kakvi oni bili, crni, bijeli, zeleni, žuti, ova stranka ili ona stranka. Čovjek je čovjek sa dostojanstvom i kao što svatko od nas traži dostojanstvo da ga se poštuje, da ga se cijeni, da ga se voli, tako i svatko drugi ima pravo na to, a temeljne vrijednosti zauvijek ostaju. Molim za našu domovinu ponajprije, za svaku žrtvu, a samim time za ovog čovjeka i za sve ljude koji su svoje živote dali za našu domovinu, da ju mi koji živimo i ostajemo, ali smo prolaznici, sačuvamo. Sa svim tim vrijednostima, ne u razdvajanju, ne u sitnim prolaznostima, jer na kraju ostaje samo temeljna vrijednost, a za nas kršćane vjernike zaslužujemo i nebo po uskrsnuću.

Sutra slavimo Duhove kada Crkva zadobiva snagu da propovijeda tu ljubav na sve četiri strane svijeta. Svatko od nas, bio vjernik ili nevjernik, je pozvan da propovijeda ljubav, da živi ljubav jer to je ono što ostaje, uz sve ove vrijednosti da živi u domovini, da poštuje domovinu, da cijeni domovinu, jer čovjek bez pripadnosti je neispunjen čovjek. Ako nemamo obitelj, ako zanemarimo oca i majku, ako zanemarimo brata, sestru, ako zanemarimo domovinu, tko smo, što smo.“-poručio je prečasni Stjepan Soviček.

Izaslanstvo Koordinacije udruga Domovinskog rata Križevci i izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a položilo je jutros vijence i upalilo svijeće kod spomenika križevačkim braniteljima “Majka poginulog junaka” u Parku hrvatskih branitelja prigodom Dana državnosti.

Maurizio Novosel/prigorski.hr

Facebook Comments