🖼️|🎦 Arhijerejskom liturgijom i procesijom sa svijećama završila devetnica sv. Marku Križevčaninu

6. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vijesti 🖼️|🎦 Arhijerejskom liturgijom i procesijom sa svijećama završila devetnica sv. Marku Križevčaninu


Arhijerejskom liturgijom u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima koju je predvodio križevački vladika mons. Milan Stipić u suslavlju  s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom i procesijom sa svijećama od grkokatoličke katedrale do kapelice sv. Marka Križevčanina u križevačkom Gornjem gradu, završila je pobožnost devetnice sv. Marku Križevčaninu.

IMG_5841

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina u utorak, 7. rujna svečano će misno slavlje u 11 sati u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Homilija mons. Milana Stipića:

“U današnjem evanđelju Isus poziva učenike da naprave kese, novčanike, takve da ne trunu i ne propadaju jer su vječni. Drugim riječima Isus poziva svoje učenike, a samim time i nas, koji smo kršteni u njegovo ime, da si napravimo blago koje je vječno, koje se ne kupuje propadljivim novcem niti stvarima koje se raspadaju i ne traju dugo, nego blago koje se kupuje dobrim djelima, ljubavlju i vjerom, pa ono živi zauvijek u vječnosti.

IMG_5873

To je ono istinsko blago, koje kada čovjek zadobije neće nikada biti siromašan. Najprije se to blago očituje u našim vrlinama, u našim svakodnevnim, redovitim, malim znacima kojima ispunjavamo svoj život i svakodnevnim stvarima, koje nas okružuju, koje nam stvaraju i brige i nevolje i poteškoće, ali i radosti i veselja. Kako sam se postavio prema svojem bližnjem, susjedu, radnom kolegi, što čini svojoj djeci, a što djeca svojim roditeljima. Tu se svakodnevno manifestiraju naše vrline i naše mane. Jer ako radimo ono što je božansko i sveto onda će naše vrline prevladavati, ako branimo ono što je loše  onda će zlo prevladavati. Zato nas Isus poziva da sašijemo svoje novčanike, kese, u koje ćete stavljati, ne propadljivo zemaljsko blago, nego vječno blago, koje ćete imati na nebesima. Svojom dobrotom, svojom ljubavlju skupljajte zlatnike, dukate, koje ćete imati u vječnosti, koje ćete imati pred Bogom. Ovozemaljski život je kratak, bez obzira na ono što smo radili, što smo stekli, ostat će iza nas i nitko nas se više neće sjećati.

IMG_5870

Često puta znam navečer šetati po našim križevačkim ulicama i gledam stare kuće i palače, koje su nastale prije 100, 200, 300 godina i razmišljam što bi sve ti zidovi znali ispričati. Međutim, zidovi su nijemi, a oni koji su ih radili, koji su ih bojali, koji su živjeli između tih zidova odavno više nema, nitko ih se više i ne sjeća. Tu i tamo netko pamti nekoga, jer se po njemu zove neka ulica ili ima neki spomenik na groblju, ali mi ne znamo njihovo svakodnevlje, njihove poteškoće, nitko se ne sjeća njihovih svađa, obiteljskih neprilika. Sve je ti umrlo zajedno s njima. Međutim, Krist nas poziva da sebi stječemo blago, koje nikada ne nestaje, nikada ne propada, koje je vječno.

IMG_5871

Premda na ovom svijetu prolazi, čovjek je stvoren od Boga, izumljen da bude vječan i da nikada ne prestaje. Vrata za vječnost je Krist, koji i sam kaže ‘Ja sam vrata, tko kroz mene ulazi, ulazi u vječni život.’ Krist, bogočovjek, koji je otkupio i spasio ovaj svijet smrću na križu i uskrsnućem iz mrtvih i ostavi nam sve darove Euharistije, božansku riječ, koju zovemo Evanđelje i taj Krist nam govori da smo mi stvoreni za vječnost i kaže ‘Tko u mene vjeruje, taj ne ide na sud, nego je prešao iz smrti u život.’ Krist ne samo što poziva da vjerujemo u njega, nego nam on daje svoje božanske savjete kako da živimo, a da živeći pretvorimo ovozemaljski život u raj. Kaže Isus ‘Tko bude živio po mojim evanđeoskim savjetima, po riječima i primjeru, taj će svoj život na ovome svijetu pretvoriti u raj, u radost.’

IMG_5872

Gdje nema zla, gdje nema mržnje, je dobrota i ljubav, tu je onda i Bog, a gdje je Bog tu je i raj. U tome svijetlu kada razmišljamo možemo shvatiti, zašto su ova trojica muškaraca, svećenika onoga vremena, među kojima i naš Marko Križevčanin bili u stanju doći i reći da Krista neće odreći ni pod cijenu života. Sada možemo shvatiti njihov korak u smrt, jer kada čovjek pozna pravi, istinski život i izvor toga života onda se ne boji za to i umrijeti, jer zna da mu je blago na nebesima u njegovoj kesi nebeskoj u kojoj čuva zlato, koje je skupio za ovoga života, jer je cijeli život živio s Kristom i za Krista. Krist je manifestacija Božje ljubavi, utjelovljenje Božje ljubavi. Krist je sagradio Crkvu da sva svijet upozna njegovu ljubav. Svijetu nije potrebna Crkva kao Crkva, nego je potreban Krist. Svijetu nisu potrebni svećenici sami za sebe, nego je potreban Krist, kojeg oni navješćuju. Svijetu nisu potrebni ni kršćani, nego je potreban Krist, kojeg kršćani svojim životom svjedoče.

Zato nas Marko, i njegovi sudrugovi mučenici, poziva da i mi istinski svjedočimo Krista svojim življenjem, svojom ljubavlju, svojom žrtvom, svojim mučeništvima. Možda nama neće doći netko i tražiti glavu na pladnju, već će pred nama bit i drugo mučeništvo i drugo trpljenje.

IMG_5873

Poznavao samo jednu gospođu koja je doživjela razvod braka, ali je ostala živjeti s bivšim mužem, jer ga je smatrala svojim zakonitim mužem, iako je on doveo drugu, ona je smatrala da je Bog blagoslovio njihov brak i njihovu obitelj i nije htjela otići iako je 20 godina trpjela uvrede. Suprug je obolio od raka, bio je ostavljen, a njegova ta bivša odnosno u Božjim očima žena ga je othranila do smrti. On je prije izdisaja tražio svećenika i oprost od obitelji. Ona je svojom jednostavnošću, mučeništvom, ljubavlju i poniznošću te hrabrošću spasila i svoju i njegovu dušu. To je mučeništvo današnjeg vremena.

Svatko od vas će pronaći ono u čemu se može prikazati da je mučenik. Neće biti potrebno mjeseci ili godina da se pokažete dobrim čovjekom, dobrim kršćaninom, dobrim vjernikom.

Neka sveti Marko Križevčanin, kojeg slavimo, čijem primjeru se divimo, bude naša pomoć, naš zagovornik u nebu da napredujemo u milosti, zdravlju, spasenju.” -kazao je vladika Stipić.

IMG_5825 IMG_5826 IMG_5827 IMG_5828 IMG_5829 IMG_5831 IMG_5832 IMG_5833 IMG_5834 IMG_5835 IMG_5836 IMG_5837 IMG_5838 IMG_5840 IMG_5845 IMG_5852 IMG_5853 IMG_5854 IMG_5856 IMG_5857 IMG_5860 IMG_5863 IMG_5866 IMG_5885 IMG_5886 IMG_5887 IMG_5888 IMG_5889 IMG_5890 IMG_5892 IMG_5893 IMG_5894 IMG_5895 IMG_5897 IMG_5898 IMG_5899 IMG_5900 IMG_5901 IMG_5902 IMG_5903 IMG_5904 IMG_5905 IMG_5906 IMG_5907

Facebook Comments


[ssba]