­čÄŽ U bjelovarskoj ┼íkoli u─Źenici ulazili na ─Źak pet ulaza u razli─Źitim vremenskim intervalima

7. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ­čÄŽ U bjelovarskoj ┼íkoli u─Źenici ulazili na ─Źak pet ulaza u razli─Źitim vremenskim intervalima

Foto: Damir Špehar/PIXSELL


Po prvi puta u povijesti hrvatskog ┼íkolstva prvi dan nastave u novoj ┼íkolskoj godini po─Źeo je pod sasvim novim epidemiolo┼íkim uvjetima.

Tako je i u bjelovarskoj IV. Osnovnoj ┼íkoli gdje su u─Źenici ulazili na ─Źak pet ulaza u razli─Źitim vremenskim razmacima, te su nosili maske.

Naime, nova ┼íkolska godina 2020./2021. u Hrvatskoj po─Źela je u ponedjeljak za ne┼íto manje od 460 tisu─ça u─Źenika, a nastava ─çe se, ovisno o epidemiolo┼íkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Prema trenutnim podacima Ministarstva,┬áu ┼íkolske ─çe klupe sjesti ukupno 459.800 u─Źenika.

MZO procjenjuje da ─çe ove ┼íkolske godine u osnovnim ┼íkolama biti ne┼íto manje od 316 tisu─ça u─Źenika, od ─Źega oko 38 tisu─ça prva┼íi─ça, dok ─çe srednjo┼íkolaca biti oko 143.800.

U osam škola nastava na daljinu

To─Źnim podatcima Ministarstvo ─çe raspolagati krajem rujna, kada je zakonski rok da ┼íkole upi┼íu podatke u bazu eMatica.┬áNo, u osam ┼íkola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19┬áu─Źenici prva dva tjedna nastavu ─çe pratiti na daljinu.

Prvo polugodi┼íte ┼íkolske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. sije─Źnja do 18. lipnja.

Jesenski odmor u─Źenici ─çe imati 2. i 3. studenoga, zimski ─çe ove ┼íkolske godine imati u dva dijela ÔÇô od 24. prosinca do 8. sije─Źnja te od 23. do 26. velja─Źe, a proljetni od 2. do 9. travnja.

U─Źenicima zavr┼ínih razreda srednje ┼íkole nastava zavr┼íava 25. svibnja.

Nastava po tri modela

S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je progla┼íena 11. o┼żujka, Ministarstvo je za ovu ┼íkolsku godinu pripremilo tri modela provo─Ĺenja nastave koji ─çe se primjenjivati ovisno o epidemiolo┼íkoj situaciji.

Model A predvi─Ĺa odvijanje nastave u ┼íkoli uz pridr┼żavanje epidemiolo┼íkih uputa HZJZ-a, Model B je mje┼íoviti oblik nastave (u ┼íkoli i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

O primjeni pojedinoga modela odlu─Źivat ─çe ┼íkole u suradnji i uz suglasnost s osniva─Źem i nadle┼żnim lokalnim sto┼żerom, osim u slu─Źaju lockdowna za cijelu dr┼żavu kada Vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Upute HZJZ-a

Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprje─Źavanje i suzbijanje epidemije, rad ┼íkola mora se organizirati tako da se, koliko je mogu─çe, osigura socijalno distanciranje.

Djeci treba redovito pranje ruku teku─çom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograni─Źiti na dezinfekciju kod ulaska u ┼íkolu i ne treba je primijeniti vi┼íe od dva do tri puta na dan.

Isto tako se preporu─Źuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da u─Źenici ne mijenjaju u─Źionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u razli─Źito vrijeme, a prolazak kroz zajedni─Źke prostorije treba skratiti na minimum.

Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporu─Źuje se pridr┼żavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedni─Źkim prostorijama ┼íkole treba organizirati u skupinama.

Roditelji su du┼żni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u ┼íkolu, a u slu─Źaju povi┼íene temperature, moraju se javiti ravnatelju ┼íkole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i lije─Źenju djeteta.

(Hina)