U nedjelju, 27. lipnja 2021., u Grkokatoli─Źkoj katedrali Presvete Trojice u Kri┼żevcima, boravit ─çe povijesna ─Źudotvorna ikona Majke Bo┼żje iz Kloko─Źova u Slova─Źkoj, na svom putu u Rim papi Franji.
U Katedrali ─çe biti cjelodnevni program: u 6:30 sve─Źana Jutrenja, u 8 sati sveta liturgija s molitvama za zdravlje i u 11 sati sve─Źana arhijerejska liturgija koju ─çe slu┼żiti vladika Cyril Vasil DI, apostolski administrator Grkokatoli─Źke eparhije Ko┼íice, gradu gdje je mu─Źeni─Źku smrt podnio sv. Marko Kri┼żev─Źanin, zajedno s kri┼żeva─Źkim vladikom Milanom Stipi─çem.
Od 12 do 18 sati uslijedit ─çe cjelodnevni molitveni program u kojem ─çe se izmjenjivati skupine hodo─Źasnika u molitvi pred ikonom, a u 18 sati ─çe se pjevati Akatist Bogorodici i ispratiti ikona na put u Rim, gdje ─çe biti prezentirana papi Franji. Kri┼żeva─Źka eparhija ovom prigodom poziva sve vjernike, osobito ┼ítovatelje Bogorodice Marije, na sudjelovanje u ovom milosnom doga─Ĺaju.
Ikona Majke Bo┼żje ─Źuva se u sveti┼ítu mjesta Kloko─Źov u Slova─Źkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoli─Źkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona ─Źudesno proplakala, a u naletu oru┼żanih napada─Źa bila i ma─Źem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasni┼ítvo mnogih velika┼íkih obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Muka─Źevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskom dvoru Habsburgovaca u Be─Źu.
U 20. st. sveti┼íte u Kloko─Źovu je obnovljeno i ikona je tamo vra─çena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio sveti┼ítu posebne ─Źasti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodo─Źasni─Źkih mjesta u Slova─Źkoj. Unato─Ź ┼żestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunisti─Źkoga re┼żima i zabrani hodo─Źa┼í─ça, narod je sa─Źuvao ┼żivu vjeru i molio se presvetoj Bogorodice Kloko─Źovskoj. Od 1989. hodo─Źa┼í─ça su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko ─Źudotvorne ikone.

ikona u katedrali