🎦 Počela berba grožđa od kojeg se radi vino žlahtina

11. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Gastro kutak 🎦 Počela berba grožđa od kojeg se radi vino žlahtina

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


U vrbničkom polju na otoku Krku u petak, 11. rujna, počela je berba grožđa 2020. od kojeg se radi vino žlahtina.

Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtina bijela.

Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju. U Vrbniku je uz zadrugu nekoliko proizvođača vina. Vrbnik i Žlahtina danas su sinonim jer ona jedino tamo i uspijeva.

Ta sorta stigla je na otok Krk 80-tih godina 19.stoljeća, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina žlahtina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit.

To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu može dati samo oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila, ali i sjevernih položaja vinograda na samom Krku. Naime, na sjevernim dijelovima otoka uglavnom  prevladavaju bijele sorte: uz žlahtinu (Vrbnik) tu je i Malvazija istarska, Draganela, Opačevina i druge.

Od svih se žlahtina  naročito ističe svojim specifičnim mladenačkim bouquetom. Sve glavne osobine sorte sačuvane su u tom vinu vrlo ljupkog i živahnog okusa koje sadrži 11 % alkohola.

Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.