šŸŽ¦ Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece ā€“ 25. svibnja 2020.

25. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska šŸŽ¦ Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece ā€“ 25. svibnja 2020.


U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch – #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske.

OvogodiÅ”nja kampanja usmjerena je na zaÅ”titu djece protivĀ online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčeŔće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskoriÅ”tavanja u seksualne svrhe.

Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskoriŔtavaju djecu.

Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode viŔe vremena na internetu i druŔtvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaŔtitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaŔtitila od predatora.

Određena recentna istraživanja u svijetu pokazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće, kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica druÅ”tveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničkog zlostavljanja.

Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaÅ”titu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih.

Zato nam je cilj da ovom kampanjomĀ #NemojPostatiLovina, kroz izrađeni preventivno-edukativni spot damo savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prost

Facebook Comments