🎦 Mjesec dana računao koliko u Hrvatskoj ima lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju

22. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska 🎦 Mjesec dana računao koliko u Hrvatskoj ima lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju


Gost jučerašnje emisije RTL-ovog Direkta bio je nezavisni vijećnik grada Oroslavlja Viktor Šimunović s kojim je voditelj i urednik Zoran Šprajc razgovarao o vijećničkim naknadama.

Naime, spomenuti je vijećnik mjesec dana računao koliko u Hrvatskoj ima lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju.

Skupljao je podatke po općinama, gradovima i županijama, pisao mailove, telefonirao, lokalnim činovnicima prijetio Zakonom o pravu na pristup informacijama i na kraju prikupio oko 95 posto podataka.

Viktor Šimunić tako je došao do podatka da županije, gradovi i općine u Hrvatskoj imaju oko 8000 vijećnika koji dobivaju osobnu financijsku naknadu, a njihove stranke posebno još dobivaju i naknadu za politički rad. Tih 8000 vijećnika godišnje za svoj rad dobije oko 50 milijuna kuna neto.

“Ja sam ušao u sukob sa svojim vijećem u Oroslavju. Kad god bih predlagao da se ukinu naknade, odgovor bi bio da sam populist, idealist. Došao je kod nas na vlast HDZ i na prvoj, drugoj sjednici digli su naknade i to ne malo. Ja primam 300 kuna mjesečno naknadu, kad se sve to stavi na kup, to je 110.000 kuna godišnje, a grad veličine Oroslavja s tim novcem može puno”, objasnio je Šimunić u RTL Direktu kako je krenuo u istraživanje.

Ti podaci nažalost ne postoje na jednom mjestu, Šimunić ih je tražio po internetu, gdje ih isto baš i nema te je na kraju slao 555 mailova sa zahtjevom za pristup javnim informacijama.

“Slao sam to cijelu noć i cijelo jutro. Dosad mi je stiglo 95 posto podataka, neki nisu odgovorili. Moje Oroslavje mi nije dostavilo podatke”, rekao je Šimunić dodavši da je šokantnih podataka puno.

“Izdvojio bih primjer Ličko-senjske županije, tamo je naknada 500 kuna po sjednici, a općine i gradovi u istoj županiji imaju veće naknade. Viša razina često prima manje naknade od niže razine. Nema pravila, ništa nije regulirano”, kazao je Šimunić.

“Teško je reći koja je ukupna svota koju dobivaju stranke na svim razinama. Za 10 gradova koje sam ja iskopao podatke, svota je oko šest milijuna kuna, a ostaje nam još 545 gradova i općina”, dodao je Šimunić.

Ipak, ima i pozitivnih primjera. “Pet posto općina uopće ne daje naknade, to su recimo Tuhelj, Marija Bistrica, Primošten, Novo Virje… Ima onih koji stvarni rade. Po meni su najveći negativci županije”, istaknuo je Šimunić.

Naglasio je da će se prije ili poslije stvari morati promijeniti: “Pitanje je kad, u sljedeće četiri godine ili za deset godina, ali to će se jednostavno morati dogoditi. Ovo nema smisla, to je čista politička kupovina”.

Facebook Comments