šŸŽ¦ Govor mržnje na druÅ”tvenim mrežama: ‘Policija prije brisanja radi kopiju svega’

16. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska šŸŽ¦ Govor mržnje na druÅ”tvenim mrežama: ‘Policija prije brisanja radi kopiju svega’

Pixabay


Napadač na zgradu Vlade neposredno nakon pucnjave objavio je Facebook status koji je dobio stotine lajkova i komentara, Ŕto je joŔ jednom postavilo koliko se druŔtvo radikaliziralo, bez da smo to i primijetili.

Mislili su da su uzeli pravdu u svoje ruke, a dio javnosti dao im je podrÅ”ku.Ā Filip ZavadlavĀ u srediÅ”tu Splita kalaÅ”njikovim likvidira tri osobe usred bijela dana, aĀ Danijel BezukĀ puca na zgradu vlade, teÅ”ko ranjava policajca i u očima nekih ā€“ postaje heroj.

”Nisam iznenađena. Nasilje se poprilično Å”iri, ono se ne sankcionira, a ako se sankcionira, onda u pravilu stradavaju niži druÅ”tveni slojevi, a druÅ”tvene elite dobivaju male ili ne dobivaju nikakve kazne”, izjavila jeĀ Branka Galić, profesorica sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

”Iznenaditi mislim da nije pravi termin, zaista Å”okirana sam, određenim sadržajima koji su se pojavili i mislim da su oni izraz temeljnog manjka odgovornosti za ono Å”to se pojavljuje u javnom prostoru”, rekla jeĀ Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Samo nekoliko sati nakon pucnjave na Markovom trgu profilĀ Danijela BezukaĀ izbrisan je, no to ne znači da će oni koji su podržali njegov čin i Å”irili govor mržnje mirno spavati.

”Policija svaki puta prije uklanjanja tog sadržaja radi kopiju cijele komunikacije koja nam koristi onda kasnije za daljnje kriminalističko istraživanje”, objasnio jeĀ Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

U prvih 9 mjeseci ove godine policija je obradila 49 sadržaja koji se mogu podvesti pod kazneno djelo javnog poticanja na mržnju i nasilje, te 75 kaznenih djela koji se odnose na dječju pornografiju na internetu. Za prvo djelo kazna može biti i do tri godine zatvora, a za drugo do 12.

No problem nisu samo druŔtvene mreže, nego i mediji, razni portali i komentari ispod članaka.

”Mi ćemo s novim zakonom o elektroničkim medijima joÅ” veću odgovornost staviti na urednike, na način da su oni odgovorni za sadržaj koji se objavljuje, ali i za sve oni Å”to se pojavljuje u komentarima”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Novi zakon ide u Sabor već za dva tjedna, a trebao bi biti usvojen do kraja godine, a kako je krenulo trebat će nam ā€“ Å”to prije.

Facebook Comments