Izjava dana
voda2

Željko Lacković: Cijena nafte i vode će biti izjednačena – Dubai se obogatio na nafti, a Đurđevac ima vodu

Nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Đurđevca novinari su imali nekoliko pitanja za saborskog zastupnika i predsjednika đurđevačkog Gradskog vijeća Željka Lackovića, a predstavnike medija posebno je zanimala Lackovićeva izjava da će Đurđevac biti bogatiji od Dubaija.

-Mi smo već sad bogatiji od Dubaija. Hidrogeološka studija iz 2014. godine pokazala je neprocjenjivo bogatstvo podzemne pitke vode. Nije riječ o bazenu koji se može ispumpati, nego je riječ o prirodnom ležištu koje se naslanja na vodotoke Mure i Drave. Prolazi kroz stotine metara šljunka koji kao prirodni filter pročiščava tu vodu i dovodi ju u stanje iznimne kvalitete. Voda je bez ikakve tehnološke dorade podobna za piće i za razna pakiranja za prodaju- rekao je Lacković i dodao kako je to ono što žele razvijati na području Đurđevca.

lackovic

-Nije dovoljno imati samo studiju i poslovnu ideju. Potrebno je napraviti određene tehničke iskorake. O ovom projektu sam upoznao ljude u ministarstvima i očekujem potporu na nivou središnje državne vlasti za realizaciju projekta koji nije u interesu samo lokalne zajednice, nego cijele Hrvatske, posebno hrvatskih otoka.

Vidimo da u ljetnim mjesecima ne postoje ekonomski održivi sustavi dopremanja vode, nego je najjednostavnije dovesti cjevovodima vodu s kopna. Sve se može riješiti putem vodosprema koje se mogu raditi po hrvatskim otocima i mogu se puniti našom kvalitetnom vodom i održivijim činiti vodoospkrbne sutave na svim otocima. S druge strane, postoje zemlje koji su veliki uvoznici vode, to je praktički cijeli arapski svijet koji uvozi gotovo 70 posto svojih potreba.

Da bi ih opskbljivali, odnosno prodavali im vodu, moramo iznaći tehničko rješenje da se voda dopremi. Hrvatske luke mogu primati tankere,  a ovdje imamo naftovod JANAF-a, u neposrednoj blizini našeg vodocrpilišta koji ima koridor širine 24 metra.

U taj koridor se jednostavno može položiti dodatna cijev za vodu i na taj način se može izbjeći veliki projektantski zahtjevni poduhvat gdje bi trebalo rješavati imovinsko-pravne odnose. Imamo trasu za koju je dovoljan samo jedan potpis i stvoreni su temelji za izvođenje radova – istaknuo je Lacković i usporedio cijene nafte i vode.

voda

-Danas kada uspoređujemo cijenu barela sirove nafte i vode, odnos je 1:300 u korist nafte. Budite uvjereni da će cijena nafte rasti, ali i da će cijena vode i nafte biti izjednačena, kao što danas u maloprodaji kupite bocu vode – ona na benzinskoj crpki košta kao i litra goriva.

To je ogromni potencijal. Taj Dubai – sinonim za bogatstvo, prije pedestak godina nije postojao, odnosno to je bila jedna zapuštena putinjska zemlja, a danas je jedan od najbogatijih gradova i to samo zato jer su imali naftu.

Zašto bi se prodavala voda iz Đurđevca? Jedan je razlog kvaliteta koja ne traži nikakvu doradu, a drugi obnovljivost ovog područja. Ovdje nije u pitanju podzemni bazen koji se ispumpa. Ovdje je rijeka Drava u blizini i cijeli alpski sliv završava ovdje u Podravini i prolazi rijekom ispod naših krajeva- zaključio je Lacković.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Robert Anić/PIXSELL

Iz prodaje se povlači važan sastojak mnogih jela

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo potrošače da je s tržišta povučen austrijski povrtni temeljac …

vrijeme6

[VIDEO] Djelomice sunčano te iznadprosječno toplo

Djelomice sunčano te iznadprosječno toplo. Na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima povremeno povećana naoblaka, …