proba

ZAVRŠNO BRUŠENJE Odrađuju se posljednje probe za 51. Križevačko veliko spravišče!

Od 14. do 17. lipnja u Križevcima se održava Križevačko veliko spravišče, jedna od starijih kulturno-povijesnih manifestacija koja se održava već 5 desetljeća. Što je Spravišče?

Legenda govori da se hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. pred najezdom Tatara, sklonio u utvrdu Veliki Kalnik. Kako zbog visokih kalničkih zidina i nedostatka odgovarajućeg oružja Tatari nisu mogli doprijeti do kralja i kalničkih seljaka koji su ga skrivali, dosjetili su se da ih glađu dotjeraju na predaju. Međutim, kako su uz Kalnik rasle šljive, seljaci su šljivama počeli hraniti kralja. Tatari su s vremenom izgubili strpljenje i povukli se, čime je Kalnik postao jedini grad koji žestoki napadači nisu osvojili. U znak zahvalnosti, kralj je seljacima dodijelio plemenitaške titule te su ipak, spasivši kralja, bili u povoljnijem položaju.

Na to su Križevčani, stari purgeri bili izrazito ljubomorni, pa su kalničke seljake podrugljivo zvali “plemenitim kalničkim šljivarima”. Poremećeni dobrosusjedski odnosi razdvajali su nekadašnje prijatelje i pajdaše, sve dok se zavađene strane nisu odlučile izmiriti kad se mladić s Kalnika zaljubio u djevojku iz grada. Kako je ljubav prevladala, prije svatova se trebalo pomiriti i „nekaj zajedno spraviti“ te je upriličeno Križevačko veliko Spravišče.

Purgeri križevački dali su velikog vola za ražanj, a kalnički plemenitaši pune bačve kalničkog vina, pa je tako nestalo netrepeljivosti i neprijateljstva između susjeda te su se svi zajedno tri dana veselili, jeli i pili. Ključevi grada u te se dane predaju u ruke varoškog suca koji tri dana upravlja starim kraljevskim gradom Križevcima.

U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. U tradicionalnoj spelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe, sportska natjecanja i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste. Večeras je održana jedan od završnih proba, a Spravišče kreće u četvrtak u 18 sati s natjecanjem pjevača amatera “Prvi pljesak 2018”! Donosimo djelić atmosfere s večerašnje probe – slobodno se naluknite!

proba1 proba2 proba3 proba4 proba5 proba6 proba7 proba30 proba31 proba32 proba33 proba34 proba35 proba36 proba37 proba38 proba39 proba40 proba41 proba42 proba43 proba44

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KC-KŽ ŽUPANIJE // Željko Lacković oštro po Darku Korenu: Župane, očito ćemo u duele jer ste odabrali taj put

Minipaljba Željka Lackovića, člana Županijske skupštine u smjeru župana Darka Korena obilježila je sam početak …

jelka

Ukrašena jelka u križevačkoj Gradskoj upravi

Gradska uprava Grada Križevaca od danas je obogaćena velikom jelkom koju su ukrasili vijećnici Dječjeg …