bozanic vitezovi

U zagrebačkoj katedrali proglašeno jedanaest vitezova Svetoga groba jeruzalemskog

Svečanim obredom i euharistijskim slavljem u subotu je u zagrebačkog katedrali proglašeno jedanaest novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije..

Obred su predvodili Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog kardinal Edwin Frederick O’Brien i Veliki prior za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

vitez

Sveta Stolica priznaje samo dva viteška reda, Viteški red Svetog groba jeruzalemskog i Suvereni malteški vojni red.

“Iako se tek sada uspostavlja Magistralna delegacija Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog u Hrvatskoj, duga je tradicija povezanosti hrvatskog naroda s Redom i sa Svetom zemljom”, rekao je kardinal Bozanić, podsjetivši na svetog Nikolu Tavelića i blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne delegacije.

“Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po toj su zadaći i časti posebno povezani sa zemaljskom domovinom božanskog Otkupitelja. Oni su i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere, i djelovati iz ljubavi te svojim ponašanjem posvuda i uvijek iskazivati odanost Kristovoj Crkvi”, dodao je.

Nakon ‘obreda oviteženja’ te čitanja Dekreta kojim je Veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog imenovao vitezove uslijedilo je euharistijsko slavlje.

“Kao plod onoga što činimo u ovom liturgijskom slavlju, Magistralna delegacija za Hrvatsku bit će dodatno osnažena, naš Red po cijelom svijetu obogaćen, a Crkvi majci naše katoličke vjere, Jeruzalemu, bit će zajamčena pojačana molitva i podrška”, rekao je kardinal O’Brien u homiliji.

Po završetku euharistijskog slavlja, kardinal O’Brien i kardinal Bozanić, zajedno s jedanaestoricom vitezovima, među kojima je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, pohodili su grob bl. Alojzija Stepinca te izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim, navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

Spomenimo da je među vitezovima i jedan Križevčanin, riječ je o Vladimiru Palošiki.

prigorski.hr/Hina

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

zabno15

1. ŽNL: Nedjeljna matineja Tomislav-Radnika u Đelekovcu

U nedjelju se igraju susreti 19. kola 1. ŽNL. Natjecateljski dan otvorit će momčad Tomislav-Radnika …

vrijeme

Bit će lijep topao dan

Pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena bura, u noći i ujutro …