Izjava dana
ilustracija/Duško Marušić/Pixsell
ilustracija/Duško Marušić/Pixsell

Vrhovni sud potvrdio presudu Bjelovarskog // Antunu Srešu devet godina zatvora zbog ubojstva Željka Jedličke sjekirom

Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio je presudu Bjelovarskog županijskog suda u slučaju ubojstva Željka Jedličke nedaleko Virovitice za koje je Antun Sreš dobio devet godina zatvora i plaćanje oko 40.000 kuna sudskih troškova.

Na presudu bjelovarskog suda žalio se i državni odvjetnik i optuženi Antun Sreš. Prvi da je tvrdio da je Sud izrekao preblagu kaznu, dok je drugi tvrdio kako je cjelokupna presuda nevaljana. Vrhovni sud odbacio je obje žalbe navodeći kako je Županijski bjelovarski sud točno utvrdio da je spomenuti Sreš dobio prikladnu kaznu.

Inače, Srešu se sudilo jer je krajem prošle godine s nekoliko udaraca sjekirom ”u glavu, lice, vrat i prsa” ubio spomenutog Željka Jeličku. Prema svjedočenju Natali Reider, Antun je nakon događaja došao do njezine kuće i rekao što je počinio ”ubio sam Želju sjekirom”, pri čemu nije spominjao sukob, zatraživši od nje da pozove policiju, što je ista i učinila, pri čemu je vidjela kapljice krvi na tijelu i ramenima optuženika, za koje je naknadnom DNK analizom utvrđeno da pripradaju upravo pokojnom oštećeniku.

Osim toga, Sud je prihvatio i iskaz Marije Jedličko, koja je u vrijeme kritičnog događaja spavala u istoj kući, u drugoj sobi, pa bi, kako to osnovano zaključuje i sud prvog stupnja, sigurno čula neki jači verbalni sukob između optuženika i oštećenika da ga je tom prilikom bilo. Upravo iz ovog svjedočenja, zaključeno je kako je Antun bio dovoljno priseban u trenutku počinjenja zločina te mu se ne može priznati žalba u kojoj je, između ostalog, naveo kako se ne sjeća događaja te da nije bilo namjere u njegovim radnjama.

S druge strane, žalba državnog odvjetnika da je kazna preblaga odbačena je jer je zaključeno kako je Županijski sud dobro uzeo u obzir neosuđivanost, kajanje i smanjenu ubrojivost.

– Izrečena kazna i po ocjeni ovog suda drugog supnja ukazuje se primjerena težini djela i društvenoj opasnosti optuženika kao počinitelja, te se može opravdano očekivati da će se njome ostvariti sve svrhe kažnjavanja – zaključilo je Damir Kos, predsjednik vijeća Vrhovnog suda.

go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Izvukli kamion koji je sletio s ceste prije dva dana

Oko 11.15 sati počelo je izvlačenje teretnog vozila koje se prevrnulo 18. siječnja u popodnevnim …

ilustracija

Vozač utočio u sebe 1,89 promila

Na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici, Stalna služba u Đurđevcu doveden je 29 – …