Izjava dana
Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

VIDEO Obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade „Tigrovi“

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade „Tigrovi“ te je obišla taktičko-tehnički zbor uz prikaz Vojno-akrobacijske vježbe Počasno-zaštitne bojne i prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije vojne policije.

Na 28. obljetnicu ustrojavanja 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 45 pripadnika 1. motorizirane bojne „Tigrovi“, sljednice brigade formirane 5. studenoga 1990. godine, svečano je u primilo beretke sa znakom postrojbe te prisegnulo domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

U Gradskom parku Bundek u povodu obljetnice prikazan je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije. U obraćanju je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske podsjetila na ratni put postrojbe. „’Za Hrvatsku kao Tigar’ bio je slogan koji je poticao vašu vjeru u pobjedu. Ali to nije bio tek slogan, nego je u te četiri riječi zaista na najbolji način opisan vaš ratni put koji vas je odveo na sva hrvatska bojišta – od Iloka do Dubrovnika“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatski narod gledao je stoga u vas s punim povjerenjem i nadom, neprijatelj je vaše ime izgovarao sa strahopoštovanjem, a naš prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman imao je puno povjerenje u vašu sposobnost izvršavanja i najtežih zadaća, istaknula je.

Navela je kako se svršetkom rata nametnula potreba reorganizacije i modernizacije Hrvatske vojske, pa su upravo „Tigrovi“ bili prva brigada reorganizirana prema NATO-vim standardima. Dodala je kako su „Tigrovi“ bili i među prvima koji su uspješno sudjelovali u međunarodnim vojnim vježbama i na ponos Hrvatskoj služili i u međunarodnim misijama poput operacije ISAF i misije Odlučna potpora u Afganistanu.

Zahvalivši pripadnicima „Tigrova“ na svemu što su učinili, ne samo u Domovinskom ratu nego i u mirnodopskim godinama na raznim društvenim područjima, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je sve to sjajna motivacija i današnjim nasljednicima slavnih „Tigrova“ za izvršavanje zadaća koje pred njih može postaviti bliža ili dalja budućnost.

Od najveće važnosti je da nastavimo modernizaciju Hrvatske vojske i unaprjeđujemo sustav domovinske sigurnosti, kazala je te naglasila kako međunarodni terorizam i druge neposredne ili potencijalne ugroze nalažu nam razvijati tehnološki modernu, mobilnu i snažnu vojsku.

Govoreći o nedavno održanoj trodnevnoj vojnoj vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, Predsjednica je kazala kako smo imali prigodu dobiti dragocjen uvid u spremnost i sposobnost svih rodova Hrvatske vojske za brzo i učinkovito obrambeno djelovanje te kako smo se tom prilikom još jednom mogli uvjeriti da je ključ uspješnog djelovanja čovjek, vojnik, uvježban i dobro opremljen, ali prije svega visoke moralne i domoljubne motivacije.

„Pripadnicima mehanizirane bojne ‘Tigrovi’, koja vas nasljeđuje u sklopu Gardijske mehanizirane brigade, želim da, poput vas, budu zapovjednici i vojnici koji će znati što je to vojnički kod ponašanja, kako se poštuju vojna hijerarhija i disciplina, što znače visok moral i pouzdanost u izvršavanju zapovijedi i zadaća“, zaključila je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Provjerite i ovo

vrijeme4

Umjereno do pretežno oblačno

Umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice u gorju i Slavoniji vrlo slab snijeg, dok će u …

Borna Filic/PIXSELL

Bandić i njegovi zahtjevi: ‘Ovim projektima ne ucjenjujem Vladu, ali..

Hoće li partnerstvo HDZ-a i Bandića ipak pomaknuti zastale, a važne projekte s mrtve točke? …