Damir Špehar/Pixsell
Damir Špehar/Pixsell

VIDEO Dva teleta Gorana Tkaličanca vrijede preko milijun kuna

Itomitchi (ime dobilo po djedu) i Tsukubane (ime dobilo po baki), dva su najskuplja telca u Hrvatskoj i vrijede preko milijun kuna.

Pripadaju zaštićenoj japanskoj govedarskoj pasmini wagyu, a u vlasništvu su Gorana Tkaličanca iz Velike Pisanice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Njihova vrijednost ako kupujete u Europi npr. u Njemačkoj, kilogram mesa na burzi doseže čak i 1000 eura, a za konzumaciju je spremno kada govedo ima oko 470 kilograma.

U konačnici, ukoliko se računa samo meso, mogla bi se doseći i cijena od nevjerojatnih tri milijuna kuna. Stoga se Goran Tkaličanac zna našaliti da sada vrijede kao mercedesi, a kada narastu kao ferrariji.

Damir Špehar/Pixsell
Damir Špehar/Pixsell

Međutim duplo sporije rastu pa će za konzumnu veličinu trebati oko dvije godine. Itomitchi je star dva mjeseca, a sestrica Tsukubane jedan mjesec. U Japanu je wagyu govedo proglašeno nacionalnim blagom, pa je meso vrijednije od zlata, a u restoranima se poslužuje u gramina, prethodno vaganih na maloj digitalnoj vagi.

Tada gram sirovog mesa košta 4 kune, dakle 4.000 kn za kilogram, ali tu nije uračunata marža restorana za gotovo jelo.

Nadalje, svaki gost restorana dobiva dokaz o podrijetlu i kvaliteti goveda, odnosno otisak njegove njuške koja je jedinstvena poput otiska ljuskih prstiju. Kada Itomitchi odraste ići ce na burzu u Njemačku dok će Tsukubane ostati na farmi za daljnji rasplod.

prigorski.hr

video: Damir Špehar/Pixsell

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

topnici2

Sveti Ivan Žabno: Topnicima malonogometni turnir “Ivanje 2018”

U organizaciji NK Tomislav-Radnik na igralištu Ivan Bastalec u Svetom Ivanu Žabnu danas poslijepodne održan …

natjecanje1

Sveti Ivan Žabno: Održano natjecanje u gađanju glinenih golubova

U sklopu Svetoivanjskih dana u Svetom Ivanu Žabnu održano je natjecanje u gađanju glinenih golubova. …