NOVAGENETIK
jimmy-stanic

Večer s Jimmyjem Stanićem u Močvari 11. siječnja

Programi Turbina – turbo tribina i Začarana Močvara u srijedu, 11. siječnja u klubu Močvara predstavljaju glazbenu legendu Jimmy Stanića gdje će nakon što mu hrvatski kazališni i filmski redatelj Mario Kovač postavi nekoliko pitanja o dugogodišnjoj karijeri, 88-godišnji Jimmy održati i kratki stand-up show prije nego što nastupi.

Uz tradicionalni trio vrsnih glazbenika koji Stanića prate na svim nastupima – Maria Igreca na gitari, Mladena Barakovića na basu i Julije Đula Njikoš za klavirom svirat će sve pjesme iz bogate Stanićeve kajdanke, a on će između svake numere ispričati kakav vic, dosjetku ili opservaciju poput one da je danas lakše snimiti ploču nego pluća.

S Jimmyjem, koji je, uz ostalo, dobitnik nagrade Porin za životno djelo, u Močvari će biti i njegova supruga Barbara.

Legendarni zagrebački pjevač, gitarist i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić rođen je 29. siječnja 1929. u Zagrebu.

Svoju iznimnu muzikalnost počeo je otkrivati kao dvadesetogodišnjak, na samom pragu 50-ih, kao gitarist, pjevač i izvrstan kontarbasist džezističkog nagnuća. Jimmy je zasvirao kontrabas i u orkestru Dizzyja Gillespieja kada je u neobičnoj situaciji, prigodom povijesna gostovanja slavnoga trubača u Zagrebu 1956., minutu prije dvanaest, na samom koncertu uskočio u zamjenu, premda su u publici sjedili vrhunski domaći kontrabasisti,

Ugodan bariton zarana mu postaje glavnim instrumentom, a domaći barovi i zapadnoeuropski noćni klubovi životnim prostorom. Duboki glas fino je legao uz akustični zvuk gitare, mandoline i njegova kontrabasa, jednako kako se i godinama komforno osjećao u okruženju raskošnog bigbendovskog instrumentarija, revijskih ili kombo sastava.

Svojim djelovanjem obilježio je više od pola stoljeća domaće glazbene scene, a u trenucima najveće slave žario je i palio i inozemnim tržištima.

Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno, kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy (a ne obrnuto!), dopao ga je taj pseudo C&W švicarsko-njemačkog podrijetla kada ga je šef Nikica pozvao, našalivši se: “Đimi, imamo za tebe pjesmu po mjeri – Cowboy Jimmy!”

Poznat je po hitovima “Prolazi sve”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar”…

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

europa nostra

Nagrada Europa Nostra za obnovu kapele sv. Martina iz 17. st. iz Starog Broda

Prestižne nagrade EU za kulturnu baštinu, Europa Nostra, ove su godine dobili hrvatski povjesničar umjetnosti …

povrće

Nutricionisti: Za zdravlje i vitku liniju jedite voće i povrće bez škroba

Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, no američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na …